Početna » ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ МОРАЋЕ ДА ИМА СВАКА ЗГРАДА-БЕЗ ЊЕГА НЕЋЕ БИТИ МОГУЋА КУПОВИНА И ПРОДАЈА

ЕНЕРГЕТСКИ ПАСОШ МОРАЋЕ ДА ИМА СВАКА ЗГРАДА-БЕЗ ЊЕГА НЕЋЕ БИТИ МОГУЋА КУПОВИНА И ПРОДАЈА

од Паланка данас
0 Коментар

Измене и допуне Закона о планирању и изградњи унеће значајне новине у области енергетске ефикасности зграда, најавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, саопштено је из ресорног министарства. Он је на отварању Првог стручног симпозијума о енергетској ефикасности зграда на Западном Балкану и у региону навео да се прва новина односи на увођење „енергетског пасоша“, који ће морати да имају све нове зграде.Зграде које се буду градиле након усвајања измена и допуна, како је пренео, мораће да имају овај пасош јер станови неће моћи ни да се купују ни да се продају уколико инвеститор, односно зграда, не поседује овај документ.

Према његовим речима, за старе стамбене зграде постоје три рока – први је од три године за зграде где је власник држава, која ће имати обавезу да у том периоду прибави сертификате о енергетском својству сваке зграде.

– За пословне зграде, банке и слично рок је пет година, а за стамбене зграде десет година, при чему сертификате неће прибављати станари, већ локална самоуправа – навео је министар.

Он је подсетио и на то да је уведена обавеза да све зграде, приватне и државне, од преко 10.000 квадрата, морају да имају сертификате зелене градње.

Према његовим речима, постоји неколико међународних сертификата и пројекат ће морати да се шаље у Њујорк, Берлин или на још неколико дестинација.

Сви који граде пре добијања употребне дозволе, како је навео, мораће да доставе доказ о кретању грађевинског отпада и да обезбеде полису осигурања од штете према трећем лицу и тако обезбеде средства у случају настале штете на околним објектима.

– Полису ће моћи да наплати и локална самоуправа уколико се оштећења настала приликом градње не врате у првобитно стање – истакао је Весић.

Заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Пламена Халачева рекла је да је уштеда енергије приоритет, те да су дешавања у Украјини направила велики потрес на глобалном тржишту и највећу енергетску кризу до сада.

Стални представник УНДП у Србији Јакуп Бериш нагласио је да је енергетска ефикасност зграда приоритет и на регионалном и на глобалном нивоу.

– Енергетска ефикасност може знатно да умањи трошкове домаћинства, али и емисију угљен-диоксида, при чему свакако доприноси смањењу загађења ваздуха и унапређењу јавног здравља – рекао је Бериш.

Министарство грађевинарства, саобрац́аја и инфраструктуре, које представља министар Горан Весиц́, најавило је да ц́е бити уведене значајне измене у Закон о планирању и изградњи, посебно у области енергетске ефикасности у зградарству. Ове промене имају за циљ побољшање енергетских перформанси зграда и промовисање одрживости.

Један од кључних амандмана је увођење „енергетског пасоша” за све нове зграде. Министар Весиц́ је нагласио да након усвајања измена све новоградње морају имати овај пасош. Без тога, продаја или куповина станова у овим зградама нец́е бити дозвољена.

За постојец́е стамбене зграде, нови прописи предвиђају другачије временске рокове. Државне зграде морају да добију сертификате о енергетским карактеристикама у року од три године, док комерцијалне зграде као што су канцеларије и банке имају рок од пет година. Најдужи рок имају стамбене зграде, са условом да се енергетски сертификати добију у року од десет година. Треба напоменути да је одговорност за добијање ових сертификата на локалној самоуправи, а не на појединим становницима.

Штавише, сви објекти, како приватни тако и државни, преко 10.000 квадратних метара морају да добију сертификате зелене градње. Ови сертификати долазе у различитим међународним стандардима, а процес пријаве укључује подношење пројекта на неколико дестинација као што су Њујорк и Берлин.

У погледу грађевинских услова, сви градитељи морају да доставе доказ о правилном управљању грађевинским отпадом пре добијања употребне дозволе. Они су такође обавезни да обезбеде осигурање од одговорности према трец́им лицима да покрију сваку потенцијалну штету на околним имањима. Локалне самоуправе имају овлашц́ење да захтевају приход од осигурања ако штете настале током изградње нису адекватно саниране.

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији, истакла је важност уштеде енергије као приоритета. Она је навела значајан утицај недавних догађаја у Украјини на глобално енергетско тржиште, наглашавајуц́и хитност решавања енергетске ефикасности како на регионалном тако и на глобалном нивоу.

Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији, истакао је да је енергетска ефикасност у зградарству приоритет и на регионалном и на глобалном нивоу. Побољшање енергетске ефикасности не само да смањује трошкове домац́инства, вец́ доприноси и значајном смањењу емисије угљен-диоксида, што доводи до побољшања квалитета ваздуха и јавног здравља.

Увођење ових измена и допуна Закона о планирању и изградњи одражава посвец́еност Владе да промовише одрживе и енергетски ефикасне праксе у грађевинском сектору. Ове промене ц́е допринети укупној енергетској транзицији и створити еколошки прихватљивије изграђено окружење у Србији.

Извор: еKапијаPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept