Početna » Епидемија малих богиња и званично пријављена у Београду

Епидемија малих богиња и званично пријављена у Београду

од Паланка данас
0 Коментар

У Београду је пријављена епидемија малих богиња, потврђено је РТС-у у Градском заводу за јавно здравље.

Oд 6. фебруара, када је пријављен први случај малих богиња до данас потврђено је 11 случајева малих богиња у Београду.Вакцинација једина заштита од малих богиња

Епидемиолози и лекари наводе да је највећи број заражених или невакцинисан или непознатог вакциналног статуса.

Вакцину против малих богиња, ММР вакцину, деца добијају узраста 12-15 месеци и пред полазак у школу.

Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” доставио је свим здравственим установама у земљи предлог мера за пооштрен надзор.

“Те мере се достављају свим здравственим установама на територији Србије, што подразумева пријаву сваке сумње, лабораторијску дијагностику, изолацију, лечење пацијента, епидемиолошки надзор, здравствени надзор, као и имунизацију контаката осетљивих особа који су биле у контакту са оболелима унутар 72 сата”, навела Славица Марис, епидемиолог Градског завода за јавно здравље Београда.

У Градском заводу за јавно здравље истичу да је вакцинација једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета.

Међутим, упозоравају да је потребно да се 95 одсто деце вакцинише да би се стекао колективни имунитет и спречило појављивање нових случајева.

Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција, а компликације које изазива чешће су код деце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа, запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида.

Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због те компликације.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept