Početna » EU i Saobraćaj Hoće li stariji morati na lekarski za vozačku dozvolu?

EU i Saobraćaj Hoće li stariji morati na lekarski za vozačku dozvolu?

од Паланка данас
1 Коментар

Ministri saobracaja EU utvrduju pozicije pred pregovore sa Evropskim parlamentom o promeni saobracajnih propisa, na osnovu predloga Evropske komisije. Buru u Nemackoj izazvao je predlog da vozaci stariji od 70 godina produ∑enje vozacke dozvole dobijaju uz lekarski pregled. ∑anse za to su, medutim, nikakve. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Julian Stratenschulte/dpa

Sаobraćajne nesreće u Evropskoj uniji odnesu oko 20.000 života i briselske vlasti to žele da promene, između ostalog novom regulativom o saobraćajnim dozvolama.Na stolu sastanka ministra saobraćaja u ponedeljak je i sporni predlog da stariji od 70 godina produženje dozvole dobiju samo uz lekarski pregled.

Ministri treba da utvrde poziciju za pregovore sa Evropskim parlamentom, koji usvaja zakone EU.

Promenu propisa je predložila Evropska komisija. Ideja o bilo kakvom ograničavanju prava na vozačku dozvolu je, nimalo neočekivano, izazvala žestoku raspravu u Nemačkoj.

Nemcima, međutim, treba da bude jasno: Za sada nema šanse za takav novitet. Ministar saobraćaja Folker Vising (Volker Wissing) već je tvrdo odbacio ideju obaveznog pregleda za starije vozače.

Povrh toga, Komisija je državama-članicama ostavila širok prostor za samostalno regulisanje tog pitanja, što dodatno zatamnjuje izglede da će iko zapravo hteti nešto suštinski da menja.

Tako pojedine zemlje – Irska, Luksemburg i Holandija – već nameću lekarski pregled starijim vozačima za produženje dozvole, prema navodima Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja iz 2021.

Evropske komisije je u martu predložila i da se vozačima starijim od Moguća su i nekakva rešenja između, uključujući samoprocenu starijih vozača ili dobrovoljni pregled uz obnavljanje dozvole na pet godina.

Osim teme starijih vozača, na dnevnom redu su i mladi. Tako dozvolu vožnje uz pratnju koju 17-godišnjaci već imaju uz B kategoriju širom EU mogu dobiti i njihovi vršnjaci za C kategoriju.

Promene koje ministri, vlade i Evropski parlament tek treba da usaglase mogu da uključe i šire ovlašćenje za vozače sa B katgegorijom da upravljaju kamperima, kao i uvođenje digitalizovane vozačke dozvole koju će korisnici držati u mobilnom telefonu.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept