Početna » ЕВО КАДА КРЕЋЕ ПОДЕЛА ПАКЕТА СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ: ПИО Фонд објавио најважније датуме

ЕВО КАДА КРЕЋЕ ПОДЕЛА ПАКЕТА СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ: ПИО Фонд објавио најважније датуме

За пакете солидарне помоћи ове године су издвојена средства у висини од чак 111 милиона динара

од Паланка данас
0 Коментар

Пријава пензионера за доделу пакета солидарне помоћи преко Савеза пензионера Србије (САПЕНС) и Удружења пензионера Србије (УПС) „Независност”, који су преко својих општинских удружења и одбора корисника пензија објавили јавни позив за пријаву пензионера за овај вид друштвеног стандарда, за који средства обезбеђује Фонд ПИО, трајала је од 10. до 29. априла.Прелиминарне ранг-листе су 30. априла објављене на огласним таблама удружења и одбора корисника пензија и филијала Фонда. Корисници пензија имају право приговора на ранг-листу у року од осам дана од дана објављивања на огласној табли. За одлучивање по приговорима на ранг-листу, САПЕНС са два члана и УПС „Независност” са једним чланом формирају другостепену комисију, која почиње са радом 10. маја.

Решавањем уложених приговора утврђују се коначне ранг-листе, најкасније до 17. маја, а већ 20. маја почиње се са поделом пакета.

Комисије су формирале удружења и одбори корисника пензија са задатком да објаве позив за доделу солидарне помоћи, да примају пријаве, утврђују и оверавају ранг-листу и објављују је на огласној табли удружења и одбора корисника такође се старају и томе да сви корисници пензија, под истим условима, без обзира на чланство у пензионерској организацији, остваре ово право.

Да подсетимо, основни критеријум за доделу солидарне помоћи је била висина пензије до 24.987,67 динара, а приликом утврђивања ранг-листе предност имају самохрани корисници или корисници у вишечланом домаћинству коме је једини извор прихода пензија (која не прелази најнижи износ пензије), а приоритет имају и корисници пензија који су старији.

Пакети солидарне помоћи ове године ће бити додељени раније него претходних година, а разлог за то су измене Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија, које је усвојио Управни одбор Републичког фонда ПИО на седници одржаној 29. марта 2024. године. Измене се односе на солидарну помоћ за кориснике пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену, а извршене су како би се обезбедило да корисници са најнижим примањима добијају једнаке пакете и како би се поделио што већи број за опредељени износ средстава.

Изменама Правилника предвиђено је да се солидарна помоћ додељује корисницима пензија у виду једнообразних, стандардизованих пакета, путем спровођења јединствене јавне набавке. Послови спровођења јединствене набавке пакета за солидарну помоћ корисницима пензија поверавају се Савезу пензионера Србије, који транспарентно спроводи набавку и дистрибуцију пакета удружењима и одборима корисника пензија, који ће даље дистрибуирати пакете до самих корисника. На тај начин ће се доћи до боље цене појединачних пакета и њихове стандардизације, па ће сваки корисник добити пакет истог састава.

За пакете солидарне помоћи ове године су издвојена средства у висини од чак 111 милиона динара, док је прошле године за ове намене утрошен 51 милион динара. У складу са наведеним изменама Правилника, а имајући у виду и значајно већа средства која се ове године издвајају за друштвени стандард корисника пензија, очекује се да ће пакете солидарне помоћи током 2024. добити знатно већи број корисника у односу на претходне године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept