Početna » ЕВО КАДА МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО ТЕМПЕРАТУРЕ ОД 30 СТЕПЕНИ-ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА МАЈ МЕСЕЦ

ЕВО КАДА МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО ТЕМПЕРАТУРЕ ОД 30 СТЕПЕНИ-ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА МАЈ МЕСЕЦ

Током априла су забележене веома честе температуре осцилације

од Паланка данас
0 Коментар

Сам почетак априла донео је Србији и прави зимски удар са обилним снегом, при чему је у Београду измерена рекордна висина снежног покривача за април и то откад се врше мерења. Са друге стране, према прогнозама и прорачунима, овогодишњи мај протећи ће у знаку променљивог, али и топлијег времена

Током априла су забележене веома честе температуре осцилације, па је тако било дана са максималном температуром од 0-1°Ц, а током појединих дана било је и до летњих 25°Ц.
Падавине су биле веома честа појава и у већем делу Србије пало је више падавина од уобичајеног просека.

Током априла неретко је било дана са мразем, уз јутарње температуре испод 0°Ц, тако да су снег и мраз и више него неповољно деловали по пољопривредне и ратарске културе.

Kада је реч о мају, према прогнозама и прорачунима, овогодишњи ће протећи у знаку променљивог, али и топлијег времена.

Током првих 7 дана маја очекује се променљиво облачно, уз честу појаву кише и локалних пљускова са грмљавином, а око 3. маја биће услова и за грмљавинске олује.

У односу на 1. и 2. мај који ће донети температуре од 18 до 24°Ц, око 3. и 4. маја следи мањи пад температуре ваздуха, уз максималне вредности од 15 до 20°Ц.

Око 5. маја следи пораст температуре ваздуха, нарочито током викенда, па би максимална температура око 7, 8. маја била од 20 до 25 степени. И током тих дана очекује се смена сунчаних и облачних интервала, уз појаву локалних пљускова са грмљавином.

Око 9, 10. маја очекује се пролазно захлађење са кишом и пљусковима са грмљавином. Температуре ће бити у паду за око 7 степени, а биће предела када ће максимална температура понегде бити и око 15 степени.

Према средини месеца очекује се пораст температуре ваздуха, тако да ће оне кретати од 20 до 25°Ц, али биће променљиво облачно, уз честу појаву локалних пљускова са грмљавином. Биће идеалних услова и за грмљавинске олује и непогоде са градом, олујним ветром и обилним пљусковима.

Падавине ће бити врло локалног карактера, што значи да ће их понегде бити у већим количинама, а недалеко може проћи и без капи кише, што је и уобичајена ситуација током пролећних пљусковитих падавина.

Око 20. маја, односно крајем друге и током почетка треће декаде маја уследила би стабилизација времена, а такво време било би увод да се све више прближавамо лету.

Максималне температуре ваздуха биле би од 24 до 28 степени, локално и до 30, тако да је током тих дана понегде могуће да температуре први пут ове године достигну 30°Ц.

Према крају маја очекују се чести пљускови са грмљавином, уз појаву града и јачих грмљавинских олуја, углавном локалног карактера.

Иако ће бити нешто свежије, уз температуре од 22 до 26°Ц, биће и врло спарно, због повећане влажности ваздуха.

Дакле, мај пред нама биће просечно топао, али уз променљиво време и честе падавине, углавном пљусковитог карактера, уз локалну појаву града и грмљавинских олуја.

Просечна јутарња температура током маја у Србији је од 8 до 16°Ц, а дневна од 19 до 27°Ц, а мање-више углавном се такве вредности очекују и током маја, уз повремене осцилације и мања захлађења.

Kада је реч о падавинама, мај је у просеку уз јун најкишовитији месец у Србији, ако се посматрају мерења у последњих 30 до 50 и више година, а овогодишњи мај у просеку ће бити просечно кишовит, уз нешто више дана са падавинама, а биће локација на којима ће оне бити и обилније.

Kако се атмосфера неретко одликује веома бурним и непредвидим процесима, за прецизније и детаљније метеоролошке информације најпоузданије су прогнозе за период од 5 до 10 дана унпаред.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept