Početna » ЕВО КАДА ПОЧИЊЕ УПИС У ПРВИ РАЗРЕД: Школа набавља ДОКУМЕНТАЦИЈУ, а зна се шта ће децу питати на тесту

ЕВО КАДА ПОЧИЊЕ УПИС У ПРВИ РАЗРЕД: Школа набавља ДОКУМЕНТАЦИЈУ, а зна се шта ће децу питати на тесту

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја 2024. године

од Паланка данас
0 Коментар

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја 2024. године. У први разред се уписују деца рођена 2017. године и деца рођена до 28. фебруара 2018. године. Такође, за превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01. марта до 01. септембра 2018. године, а провера спремности за полазак у школу ове деце вршиће се у јуну 2024. године.Процес уписа у први разред већ више година уназад обавља се електронски регистрацијом на сајт еУправе.

Документа школа набавља сама

Преко апликације еУпис врши се прибављање потребне документације, а с обзиром да то сада раде школе по службеној дужности, родитељи више не морају да се баве прикупљањем било какве папирологије. Они школи достављају само лекарски преглед који дете обавља у дому здравља.

Након тога заказује се термин за тестирање будућих првака, који је заправо разговор са психологом изабране школи. Ово тестирање треба да покаже да ли је дете зрело за школу.

Школа је дужна да упише свако дете са оног подручја које тој школи припада, а може да упише и дете са подручја друге општине на захтев родитеља, односно другог законског заступника детета, у складу са могућностима школе.

Родитељи могу да изаберу основну школу у коју желе да упишу дете подношењем захтева изабраној школи, и то најкасније до 1. априла како су из више београдских основних школа потврдили „Блицу“.

Школа је дужна да родитеље обавести о томе да ли има места до 30. априла. Ако нема места у школи на територији дуге општине, дете ће аутоматски бити уписано у први разред у некој од школа на општини пребивалишта.

Тестирање зрелости детета

Како би се са сигурношћу утврдило да ли је дете стасало да пође у први разред основне школе обавља се тестирање зрелости детета. Овим тестовима показује се степен интелектуалне, социјалне и емоционалне зрелости.

Родитељима је то често ноћна мора јер се боје да ће њихово дете пасти овај тест, али је важно да знају да деца не могу да падну, већ да се на овај начин добија слика о детету и важне смернице родитељима у даљем одгоју.

Шта садржи тест знања:

препознавање и именовање предмета са слике

повезивање тачкица које образују неки лик

прецртавање слике изнад

препричавање на основу једне слике

коришћење предмета из свакодневног живота

препознавање величине, облика и боје

просторна окретност

препознавање слова

– Тест зрелости детета раде стручњаци из школа који су за то обучени, и то су психолози и педагози. Уколико постоји неки проблем, то родитељи сугеришу. То може бити у вези са развојном фазом детета, или ако постоји нека сметња у развоју детета. Након тога ако стручни сарадник који обавља процену процени да има потребе о томе обавештава интерресорну комисију која постоји у свакој општини. Тада се од ове комисије тражи мишљење о томе да ли је дете стасало за полазак у основну школу – рекао је раније за „Блиц“ Милан Пашић помоћник министра за предшколско и основно образовање.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept