Početna » ЕВО КАДА СУ ВЕЛИКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Прве су у години, а датум увек зависи од ЈЕДНЕ ВАЖНЕ СТВАРИ

ЕВО КАДА СУ ВЕЛИКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Прве су у години, а датум увек зависи од ЈЕДНЕ ВАЖНЕ СТВАРИ

Један од обичаја који се упражњава током Задушница између осталих је посета гробним местима наших преминулих

од Паланка данас
0 Коментар

Задушнице су хришћански православни празник који је посвећен сећању на преминуле. Празнује се не само указивањем поштовања нашим прецима већ и кроз великодушност и милостињу према сиротињи и онима којима је то потребно.Један од обичаја који се упражњава током Задушница између осталих је посета гробним местима наших преминулих (ако је то могуће), паљење свеће и остављање такозваних „Даћа“ на гробљу и у цркви, обично у виду куваног жита. Многи верују да се овим симболичним гестом на неки начин „храни“ душа наших упокојених и да је то дар који њима указујемо, међутим то није истина. Даће се остављају пре свега да би се нахранила сиротиња која ће потом поменути покојника у својим молитвама.

Помен и присећање на наше преминуле су највећи симбол и мотив иза празника Задушнице. Сматра се да је веома важно да се на овај дан присетимо наших упокојених вољених особа и упалимо им свећу на гробном месту или у цркви ако није могуће отићи на гробље.

Велике задушнице се такође називају и Зимским задушницама. Овај назив су добиле јер падају на последњу мрсну суботу пре Великог, тј. Часног поста. Због тога што се увек прилагођавају посту, Велике задушнице су покретан празник.

Ове године падају 9. марта.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept