Početna » ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН У слици и речи ТРИБИНЕ НА 3 НИВОА, ПРЕКО 52.000 СЕДИШТА, ПАРКИНГ ЗА СВЕ

ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН У слици и речи ТРИБИНЕ НА 3 НИВОА, ПРЕКО 52.000 СЕДИШТА, ПАРКИНГ ЗА СВЕ

Министарство финансија поднело је Министарству заштите животне средине захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину пројекта изградње Националног фудбалског стадиона са пратећим садржајима.

Како се у документу може видети, дизајн стадионске арене укључује три нивоа трибина за 52.241 гледаоца, што, како се наводи ‘омогућава веома близак доживљај арене за право фудбалско искуство’.Парцела стадиона је површине 318.136 м2.

Стадион заузима простор круга пречника 292 метра.

Фото: Ministarstvo finansija

ВИП гости – ВИП третман

Доња етажа западне трибине је функционални простор са приступом за играче и свлачионицама. На нивоу приземља – Западни улаз налазе се приступи за ВИП госте, угоститељско и друго особље, као и друге области за кетеринг и техничке просторије. Ниво приземља – Комерцијална зона је функционално подручје где је јавности доступно само неколико специфичних тачака. То је сервисно подручје за стадион који се налази испод. Неки простори за комерцијалне сврхе ће бити дати као ‘Shell & Core’.

Доњи ниво на коме се налази главни улаз на нивоу подијума је главно подручје на нивоу доступном јавности, са кружним холом око стадиона. Средњи ниво – Ложе и ВИП се налази непосредно изнад нивоа хола подијума и приступа му се путем степеница и лифтова предвиђених по ободу зграде.

Горњи хол потпуно окружује стадион, шири се на истоку и западу, док је ужи на северу и југу.

Планирани су и делови за техничке просторије, приступ за већинску публику, као и фасадни прстен.

Фото: Ministarstvo finansija

 

Три нивоа трибина

Дизајн стадионске арене укључује три нивоа трибина.

Доњи ниво има укупан бруто капацитет од 21.868 седишта. Седиштима се приступа са горњег нивоа трибине преко степеница.

ВИП седишта су смештена на западној трибини. Има посебну зону за државне функционере смештену на горњем делу трибине и зону доживљаја игре смештену на доњем делу трибине.

Једна од зона за угоститељство смештена је на доњем нивоу источне трибине. Преостали део овог нивоа заузимају седишта за већинску некатегорисану публику, док је расположиви простор на нивоу хола на северозападу и југозападу резервисан за особе са инвалидитетом и њихову пратњу, а ниво хола источне трибине користи за седишта приступачна особама са инвалидитетом.

Средњи ниво има укупан бруто капацитет од 1.828 седишта. Седиштима се приступа са горњег нивоа трибине преко степеница. Постоје два угоститељска простора смештена на северној и јужној трибини, са четири места за инвалидска колица. Угоститељске ложе смештене су на источној трибини, укључујући североисточни и југоисточниугао, као и са обе стране ВИП трибине. ВИП трибина је центрирана на источној трибини и има неколико места за инвалидска колица.

Горњи ниво има укупан бруто капацитет од 28.545 седишта. Седиштима се приступа преко два нивоа пролаза. Први ниво омогућава приступ свим трибинама, а други приступ горњим деловима источне и западне трибине. Медијски столови за коментаторе и друге представнике медија смештени су на западној трибини. Преостали део трибине заузимају седишта за већинску публику.

Фото: Ministarstvo finansija

 

Број стварно уграђених седишта, укључујући све врсте гледалаца, медијске столове и камере за емитовање је 52.000 седишта.

Паркинг места за сваког посетиоца

Предвиђено је и укупно 49 паркинг места за аутобусе, 3.323 за аутомобиле, 145 паркинг места за возила са електричним пуњењем, 242 места за возила за особе са инвалидитетом, 33 за комби и 40 за такси возила, као и 45 дупла паркинг места за бицикле. Укупни бројеви паркинг места су подложни изменама, будући да је планирано да се паркирање делимично одвија и на суседним парцелама у наредним фазама пројекта.

Просторна организација стадиона са спољашњим уређењем је осмишљена тако да омогућава фазну градњу која подразумева добијање грађевинских дозвола за сваку појединачну фазу изградње објекта.

Фаза један предвиђа извођење припремних радова за извођење, земљане радове као и радове на темељима (шипови, темељна плоча и инсталације испод плоче), а фаза два предвиђа изградњу спољашњег уређења, паркинга и саобраћајница као и изградњу надземног дела објекта.

Дневник, Курир

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept