Početna » ЕВО КАКО ЋЕ СЕ ПРОВЕРАВАТИ ВЛАДАЊЕ КОЈЕ УЛАЗИ У ПРОСЕК Ово је нови правилник који ступа на снагу

ЕВО КАКО ЋЕ СЕ ПРОВЕРАВАТИ ВЛАДАЊЕ КОЈЕ УЛАЗИ У ПРОСЕК Ово је нови правилник који ступа на снагу

Министарство просвете објавило је нове правилнике о оцењивању ученика у установама основног и средњег образовања и васпитања, као и Правилник о друштвено-корисном раду, односно хуманитарном раду.

од Паланка данас
0 Коментар

Нови правилници су део активности којима се јача васпитна улога школа и образовни систем за превенцију и одговор на насиље, а донети су ради усаглашавања са изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, који је усвојен у новембру прошле године и предвиђа бројчано оцењивање владања у основним и средњим школама, почев од 2. разреда основне школе.– Циљ ове мере је да буде и превентивна. Важно је да ученици знају да се и њихово понашање оцењује и да оцена из владања утиче на њихове резултате и општи успех – рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка је објаснила да ће приликом закључивања оцене из владања, одељењско веће узимати у обзир и ангажовање ученика у ваннаставним активностима, у планирању и реализацији превентивних активности, његово понашање према другим ученицима и запосленима и извршавање школских обавеза, изостанке, изречене васпитне и васпитно-дисциплинске мере.

Додатно, у циљу уједначавања праксе и поступања, уређен је и начин оцењивања ученика дуже оправдано одсутног са наставе, специфичности оцењивања у музичким и балетским школама и прецизиране су већ постојеће одредбе које се односе на поништавање писаних провера знања када је више од 50% негативних оцена. Прецизирање доноси да се писана провера поништава у случају да 50 одсто ученика који су проверу радили добије негативну оцену.

Уређено је и поступање школа у случају да родитељи више од половине ученика из истог одељења сматрају да одређени наставник наставу и друге облике образовно-васпитног рада, вредновање, праћење, проверавање и оцењивање ученика не спроводи у складу прописима, као и када стручни сарадник не остварује задатке прописане Законом.

За средње школе додатно је уређен и број оцена за предмете и програме за фонд часова мањи од 2 недељно, као и оцењивање у средњем стручном и дуалном образовању у односу на специфичности практичне наставе.

Министарка је додала да је објављен и Правилник о обављању друштвено-корисног, односно хуманитарног рада у установама образовања и васпитања, који сада, има, пре свега, превентивну улогу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept