Početna » ЕВО КАКО ДА ОСТВАРИТЕ ПУН СТАЖ СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ: Из ПИО фонда открили када је то могуће

ЕВО КАКО ДА ОСТВАРИТЕ ПУН СТАЖ СА НЕПУНИМ РАДНИМ ВРЕМЕНОМ: Из ПИО фонда открили када је то могуће

ПИО фонд открио како може да се оствари пун стаж са непуним радним временом

од Паланка данас
0 Коментар

Како могу да сазнам који стаж осигурања Фонд ПИО признаје за рад са непуним радним временом на (не)одређено, а на зараду се плаћају доприноси? Да ли се стаж осигурања рачуна пропорционално времену проведеном на раду или као код пуног радног времена, питао је један корисник.Како су истакли у Фонду ПИО, уколико је реч о уговору о раду (на одређено или неодређено радно време), стаж се остварује у календарском трајању осигурања, без обзира на то што осигураник није радио пуно радно време, под условом да је радно ангажован само код једног послодавца.

У том случају послодавац је у обавези да плаћа доприносе за пензијско и инвалидско осигурање на исплаћену зараду ако је она виша од најниже основице доприноса, односно на најнижу основицу доприноса ако је зарада нижа од најниже основице, и по основу уплаћених доприноса се признаје стаж осигурања.

Међутим, уколико осигураник обавља послове по основу уговора о делу, ауторског уговора или других уговора и за извршен посао остварује уговорену накнаду, а није осигуран по другом основу, стаж осигурања рачуна се тако што се износ уговорене накнаде, на коју се плаћа порез, дели са најнижом месечном основицом за плаћање доприноса која важи у моменту уплате доприноса, и добијени резултат представља број месеци који се признају у стаж осигурања.

То значи да се стаж осигурања по основу обављања уговорених послова (без обзира на број радних сати), не утврђује у истом календарском трајању колико је трајало обављање послова по уговору, већ зависи од износа уговорене накнаде.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept