Početna » ЕВО KАKО ДА ПЛАТИТЕ РАЧУНЕ KОЈИ НИСУ СТИГЛИ ЗБОГ ШТРАЈKА ПОШТЕ! Постоји 2 НАЧИНА, ово су детаљни KОРАЦИ

ЕВО KАKО ДА ПЛАТИТЕ РАЧУНЕ KОЈИ НИСУ СТИГЛИ ЗБОГ ШТРАЈKА ПОШТЕ! Постоји 2 НАЧИНА, ово су детаљни KОРАЦИ

Многи грађани су у дилеми на који начин могу да плате октобарске рачуне, који им нису доспели, због штрајка радника Поште

од Паланка данас
0 Коментар

Многи грађани су у дилеми на који начин могу да плате октобарске рачуне, који им нису доспели, због штрајка радника Поште.Бројним грађанима овог месеца касни достава рачуна на кућну адресу, а део њих можда те рачуне неће ни добити, али ће свакако морати да их плате, а да ли ће за кашњења са плаћањем бити камата и да ли ће моћи да остваре право на постојеће попусте, зависи од добре воље предузећа којима дугују новац.

Председник Удружења потрошача Ефектива Дејан Гавриловић објашњава да је случај специфичан и да ту нема специјалних права за потрошаче.

„Ако грађани који иначе добијају физички рачуне, а сад их нису добили, онда су на неки начин онемогућени да их плате. Јавна комунална предузећа не би требало да им зарачунавају затезне камате. Са друге стране, та предузећа нису крива за то што се дешава штрајк, али могу да промене начин доставе рачуна или обавештења потрошача“, наводи саговорник.

Он објашњава да потрошачи свакако имају и могућност да увид у стање рачуна изврше и онлајн и путем апликација ЕПС-а и Инфостана, па да путем електронског плаћања или у банци измире своје обавезе.

Осим тога, постоји још један начин да се рачуни плате, иако мало захтевнији.

„Наиме, грађани могу да оду и у пословнице ЕПС-а и Инфостана и да тамо добију информацију колики им је дуг“, каже Гавриловић.

Грађани те рачуне у тим пословницама могу одмах и да измире, али је упитно колико њих је у могућности да одлази у пословнице и колико су им оне близу, односно далеко.

„Питање је да ли најстарији суграђани и они који не баратају интернетом, могу да се снађу у овим променама. Они би морали да иду у пословнице, а то је опет малтретирање за њих, јер ако они долазе да плате лично, опет ту имају и неки додатни трошак. Због тога би то могло да се „пребије“ и да им се не наплати затезна камата“, сматра Гавриловић.

Он додаје да, према информацијама које има, Инфостан то неће радити, а да се чека да ли ће се ЕПС огласити тим поводом.

„Јавна комунална предузећа нису крива за ово, али нису ни грађани“, закључује саговорник.

ЈKП Инфостан објавио је на свом сајту да је све рачуне за октобар доставио надлежном предузећу ради дистрибуције, а која се из објективних разлога одвија отежано, па одређен број корисника још увек није добио своје рачуне на кућну адресу.

„С обзиром на наведено, обавештавамо вас да је рок за остваривање попуста на октобарске рачуне продужен до четвртка, 30. новембра“, навели су они.

Они су подсетили грађане да своје рачуне могу преузети и лично, у било којој експозитури и дирекцији предузећа.

Kако је ЕПС објавио раније, сви рачуни за електричну енергију за октобар поставлјени су на нови портал „Увид у рачун“ који се налази на сајту „Електропривреде Србије“.

Према њиховим инфорамцијама, за две неделје на портал су се регистровала 122.384 корисника. Потрошачи овде могу да преузму свој рачун и електронски да га плате без одласка у пословнице, путем система за инстант плаћања и платним картицама Дина, Виса и МастерЦард.

Међутим из овог предузећа још увек се нису огласили о могућностима продужења рока за попусте, односно о ненаплаћивању камата за кашњење са уплатама због новонастале ситуације.

Kако би се избегле потенцијалне непријатности, грађани свој рачун могу да затраже и директно телефоном или путем мејл адресе од комуналних предузећа и да га затим измире на време.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept