Početna » ЕВО КАКО ДА У СТАРОСТИ ПРИМАТЕ 17.500 ДИНАРА ВИШЕ! Добро обратите пажњу, у овомо је ЦАКА

ЕВО КАКО ДА У СТАРОСТИ ПРИМАТЕ 17.500 ДИНАРА ВИШЕ! Добро обратите пажњу, у овомо је ЦАКА

Укупна имовина пензионих фондова у Србији крајем 2022. године износила је 48,26 милијарди динара и у односу на 2021. годину нижа је 1,8 одсто

од Паланка данас
0 Коментар

Приватну пензију у Србији највише уплаћују грађани између 40 и 60 година. Тренутни број грађани коју уплаћује ову пензију код нас износи око 217.000 грађана. Просечна уплата је 4.000 динара. Уколико ово пензију уплаћујете 20 година у старости вас очекује око 17.500 додатних примања.Наравно, како износи који се током радног века уплаћују нису фиксни, ова цифра може бити и много виша. Такође, према подацима НБС, постоји и позамашан број људи у Србији који у плаћају новац у више пензионих фондова, па самим тим имају и веће исплате. Многима то уплаћују фирме, али када погледамо званичне податке све је више људи који самостално уплаћују новац приватним пензионим фондовима.

У истом извештају НБС, наводи се и податак да грађани Србије, њих тачно 217.421 имају склопљено 299.036 уговора са пензионим фондовима, и на рачунима у просеку имају 266.100 динара. Укупна имовина пензионих фондова у Србији крајем 2022. године износила је 48,26 милијарди динара и у односу на 2021. годину нижа је 1,8 одсто.

Приватну пензију уплаћује 14 година и у старости је чека 17.500 динара

Како нам објашњава саговорница М. Г. она је склопила такав аранжман са послодавцем да они уплаћују 70 одсто, док она сама уплаћује око 30 одсто у један приватан пензиони фонд.

– То му дође укупно неких 90 евра, приватну пензију уплаћујем од 2009. године и до сада се на рачуну накупило неких 24.000 евра, макар када сам последњи пут гледала, закључује наша саговорница која до пензије има још непуних 7 година.

Водимо се њеним примером, и упоредимо то са званичним податком да жене у Србији просечно примају пензију око 20 година. Ако њој пропорцијално буде капало у уштеђевину у фонду, што је мало вероватно те говоримо сада о идеалном случају, до одласка у пензију она ће имати око 36.000 евра у фонду. Дакле, када оде у пензију она ће сваког месеца поред старосне пензије од ПИО Фонда, добијати и додатних 150 евра тј. око 17.595 динара. Макар према нашој рачуници.

Такође како напомињу из НБС, Срби у највећој мери бирају да им се овај новац када оду у пензију исплати једнократно.

Ево како функционишу уплате у приватне пензионе фондове

Колико новца и којим темпом се уплаћује је лична одлука. Лимити у већини фондова не постоје и искуство показује да људи уплаћују око 4.000 динара месечно у просеку. Такође потребно је истаћи да месечне уплате нису обавезне те је и то на избору корисника услуге.

Што се тиче приноса, за прошлу годину НБС каже 5,6 одсто, али постоји једно али. Ове стопе приноса варирају из године у годину. Тако смо имали примере да приноси иду и до скоро 10 одсто, али и да по неки месец у години, као што је био и случај у току короне, они оду у минус.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept