Početna » ЕВО КАКО СЕ МОЖЕ ДО ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ: Огласили се из ПИО фонда, ово су сви детаљи

ЕВО КАКО СЕ МОЖЕ ДО ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ: Огласили се из ПИО фонда, ово су сви детаљи

Многи будући пензионери имају недоумице

од Паланка данас
0 Коментар

На који начин се може увећати будућа пензија сазнали смо из одговора Фонда ПИО једном кориснику на питање које се не поставља често али овај одговор многима може бити од користи за пензионерске дане.Он је, наиме, навео како ради у привредном друштву, али је недавно регистровао и радњу за самостално обављање делатности.

Зато пита које су његове обавезе у вези са плаћањем доприноса за ПИО.

Када осигураник остварује приходе по више различитих основа (радни однос, самостална делатност, пољопривредна делатност и др.) допринос за обавезно пензијско и инвалидско осигурање се плаћа по свим основама, до износа највише годишње основице доприноса, у складу са Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање.

С обзиром да је приоритетно осигурање по основу радног односа, у овом случају се не подноси пријава на осигурање по основу самосталне делатности, а сви доприноси уплаћени по оба основа узлазе у обрачун будуће пензије, одговорили су из Фонда.

Дакле, уколико сте осигураник у фирми где радите „главни“ посао а допринос не прелази највишу дозвољену, можете се бавити и самосталном делатношћу или пољопривредном, уколико за то имате потребне предуслове, и на тај начин подићи стопу плаћања доприноса па и до највише, самим тим и будућу пензију.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept