Početna » ЕВО КАКО СЕ ПРАВИЛНО ПОСТИ ВАСКРШЊИ ПОСТ: Постоје посебна правила за сваку од 7 недеља, ВРЛО СУ ВАЖНА

ЕВО КАКО СЕ ПРАВИЛНО ПОСТИ ВАСКРШЊИ ПОСТ: Постоје посебна правила за сваку од 7 недеља, ВРЛО СУ ВАЖНА

Свака седмица Васкрњег поста има своје име и пости се на различит начин

од Паланка данас
0 Коментар

 


Православна црква и њени верници ове године Васкршњи пост дочекују нешто касније него што је то обично случај.

Наиме, обично Васкршњи пост започне већ у фебруару, недуго након зимских задушница, али ове године почеће 18. марта.Као и сваке године, недеља пре почетка Васкршњег поста је такозвана бела недеља, те се и у среду и у петак сме јести бели мрс. Затим се креће у пост који траје седам недеља, а завршава се на највећи хришћански празник – Васкрс.

Како се правилно пости Васкршњи пост?

Свака седмица Васкрњег поста има своје име и пости се на различит начин:

Прва седмица Васкршњег поста – Чиста недеља

Ова недеља се назива и Тодорова или Теодорова недеља. По православном типику, прва три дана поста требало би се придржавати такозваног тримирја – потпуног уздржања од хране и пића. Како је то многима немогуће, прелази се на сухоједење или пост на води. У четвртак је наложен пост на води, а остатак седмице је дозвољено јести храну спремљену на уљу.

Друга седмица Вакршњег поста – Пачиста недеља

Ову седмицу треба испостити на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено уље.

Трећа седмица Вакршњег поста – Крстопоклона недеља

Током треће недеље поста православни хришћани поклањају се Часном крсту, због чега трећа недеља поста и носи назив Крстопоклона. Током ове седмице треба постити на води од понедељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недељу риба, јер на овај дан (7. април) падају Благовести.

Четврта седмица Вакршњег поста – Средопосна недеља

Седмицу која се налази тачно на средини великог поста, треба испостити као и другу – на води од понедељка до петка, док је у суботу и недељу дозвољено уље.

Пета седмица Вакршњег поста – Глува недеља

Ова седмица је време ћутања, покајања, глуво време. У Глуву недељу црква забрањује сва весеља, свирке, песму и забаве. Пости се на води у понедељак и уторак, а од среде (Прво бденије) па до недеље на уљу, с тим што је у петак (Друго бденије) дозвољено и вино.

Шеста седмица Вакршњег поста – Цветна недеља

Име је добила по празнику Цвети, празнику којим се обележава улазак Исуса Христа у Јерусалим. Посто се као и трећа недеља – на води од понедељка до петка, у суботу је дозвољено уље, а у недељу риба, када се и славе Цвети.

Седма и послоедња седмица Вакршњег поста – Страдална или Страсна недеља

Последњу недељу пред Васкрс обележава строги пост верници проводе у строгом посту, молитви и покајању. Од понедељка до среде пости се на води, у четвртак, на дан Великог бденија, дозвољено је уље, док на Велики петак типик налаже уздржање. У суботу се поново пости на води, а када у недељу дочекамо Васкрс, велики пост је завршен.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept