ЕВО КАКВЕ ПРОМЕНЕ ДОНОСИ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

Ове школске године први пут у клупе основних школа сешће 63.371 ђак првак, што је за шест хиљада мање него протекле године. Број близанаца који овог септембра почиње са похађањем осмолетки износи 2.286 ђака.

У 204 школе биће уведена једносменска настава и то у преподневним сатима, док ће ученици послеподне имати могућност да учествују у различитим радионицама. Министарство просвете осмислило је 50 активности на које ће ученици моћи да утроше поподне. Додатну наставу моћи ће да похађају сва деца од првог до осмог разреда, уколико то желе.

Шта све чека ђаке од ове школске године

Прва у низу новина у школама јесте електронски дневник, који је од ове године уведен у свих 1.800 основних и средњих школа, колико их има у Србији. Увођењем е-дневника, родитељи добијају увид у све оцене и изостанке своје деце.

Као предност овог система наводи се то да родитељи у сваком моменту могу да имају увид у оцене и изостанке своје деце, а како је наставницима онемогућен увид у оцене из других предмета, оцењивање би требало да буде реалније и објективније.

Осим е-дневника, ђаци у 500 школа имаће и дигиталне учионице, који ће ђацима омогућити да им настава буде занимљивија и интерактивнија.

Основци ће се сусрести и са новим школским предметима, попут технике и технологије, физичког и здравственог, као и рачунарства и информатике за ученике нижих разреда основне школе, а новина која изазива највише пажње је државна матура, односно нови завршни испит за средњошколце.

Измене у школству ће се тицати и екскурзија, те ће тако основци након повратка са екскурзије имати обавезан реферат о томе где су ишли и шта су тамо видели. Сваки аутобус који превози ђаке мораће да има има појас за везивање, а за путовање које траје дуже од два дана родитељи ће достављати податке о здравственом стању ученика.

Шарчевић:Све спремно за нову школску годину

Све је спремно за почетак школске године, велики број школа је реновиран, а око 10.000 учионица ће бити дигитализовано до средине септембра, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

„Десетине милиона евра је уложено из републичких и покрајинских фондова. Мислим да је са аспекта техничких услова све спремно, а до 15. септембра завршава се и дигитално опремање учинионица“, навео је Шарчевић.

И сви први разреди у Србији без обира у којој су средини, (планинским, сеоским, градским) имаће дигиталне учионице. Још 500 дигиталних учионица резервисано је за велике школе, где, како је рекао, доминирају програми за 2. разред, за пети и шести.

Шарчевић је додао да су међу новинама наставни план и програм, реформисани курикулум – функционална знања. „Ту чекамо резултате 2021. и 2024. године где ће Србија показати да је ушла у ред земаља које се високо котирају када је у питању квалитет образовања“, навео је министар. Поменуо је међу новинама и једносменски рад – целодневну наставу, која обухвата 204 правна лица и преко 300 објеката.

„Већ се ради анализа и спремност следећих група школа код којих треба уз малу адаптацију да добијемо габарит како би то могло да се реализује“, рекао је министар. Он је напоменуо да је 20.000 наставника прошло обуке за нови курикулум.

Извор Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/evo-kakve-promene-donosi-nova-skolska-godina/