Početna » ЕВО КАКВО ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У НАЈТОПЛИЈЕМ МЕСЕЦУ У ГОДИНИ: Овогодишњи јул разликоваће се од претходних

ЕВО КАКВО ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У НАЈТОПЛИЈЕМ МЕСЕЦУ У ГОДИНИ: Овогодишњи јул разликоваће се од претходних

ЈУЛ месец је у просеку најтоплији месец у Србији, а овогодишњи доста ће се разликовати од претходних. Према прорачунима пред нама је просечно топао јул, уз падавине које ће бити изнад просечних вредности.

од Паланка данас
0 Коментар

Током већег дела месеца, врела ваздушна маса пореклом са севера Африке задржаваће се над југозападом Европом, односно изнад Пиринејског полуострва и она ће доносити врело време Шпанији, неретко на југу земље температуре од 40 до 45°Ц.За разлику од претходних година, термички висински гребен са овог подручја неће бити толико изражен у виду свог простирања преко нашег подручја, тако да нас не очекују врло високе температуре и дуготрајни топлотни таласи, али и ако се повремено јаве, биће углавном кратког даха и неће бити толико изражени.

Сам почетак јула, односно прва два дана донеће ново погоршање времена са локалним пљусковима и грмљавином. Биће услова и за грмљавинске олује са градом, олујним ветром и обилним пљусковима. Максимална температура биће до 30-31°Ц, потом у мањем паду.

Потом се око 3., 4. јула поново очекује сунчано и топло, уз право летње време. Максимална температура биће од 28 до 32°Ц.

Од 5. до 7. јула очекује се нешто свежије, али и нестабилније, повремено са локалним пљусковима и грмљавином.

У периоду од 8. до 12. јула очекује се сунчаније време, али и даље без врућина и топлотних таласа.

Максимална температура у периоду од 5. до 10. јула биће од 25 до 30°Ц.

Нешто топлије очекује се од 10. до 12. јула, уз максималне температуре од 28 до 32°Ц

Након овог периода, очекује се продор хладног фронта, уз освежење и пљускове са грмљавином, а биће услова и за грмљавинске олује. Максимална температура биће у паду на вредности око 25°Ц.

Током друге половине јула наставиће се период времена уз ред сунца, ред пљускова.

До краја месеца очекује се по неколико сунчаних и правих летњих дана, уз температуре и до 32-33°Ц, који ће повремено бити прекидани продорима хладног фронта. Они ће бити праћени локалним пљусковима, а температуре би биле у паду за 5 до 7 степени.

Према тренутним прогнозама не очекује се велики број дана са врло високим температурама попут оних од 35°Ц и преко те вредности.

С обзиром на то да су падавине у летњем делу године углавном пљусковитог карактера, често неравномерено распоређене, такав ће бити случај и овог јула. У сваком случају већи део Србије имаће падавине нешто изнад просека, тако да нас ни током јула не очекују сушни периоди.

Како су просчене максималне температуре за јул у већем делу Србије од 28 до 32°Ц, оне ће мање-више бити углавном око или мало изнад просечних вредности.

За сада се не може са већом сигурношћу рећи да ли се до краја месеца очекују врло високе вредности, али и ако се појаве, уз топлотне таласе, они неће бити дуготрајни и изражени као претходних лета.

Када је реч о тропским ноћима (минимална температура не спушта се испод 20°Ц) и њихов број биће мањи у односу на претхоодне године, а јављаће се углавном на подручју Београда и Војводине и њихов број током јула био би од 1 до 7, на подручју Београда око 10 дана.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept