Početna » ЕВО KАKВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕKУЈЕ НАРЕДНИХ ДАНА: Смрзавање, па кување, ни здравима НЕЋЕ БИТИ ДОБРО

ЕВО KАKВО НАС ВРЕМЕ ОЧЕKУЈЕ НАРЕДНИХ ДАНА: Смрзавање, па кување, ни здравима НЕЋЕ БИТИ ДОБРО

Промене температура до краја септембра

После краткотрајне епизоде временских непогода које су пратиле велике количине падавина и грмљавина, у Србији се очекује да наредних дана буде суво и стабилно све до викенда и то са температурама до чак 28 степени Целзијусових, али ће јутра бити прилично хладна, негде тек 10 степени. Kоме то највише смета и шта саветују лекари.Према најави Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) очекују се натпросечне температуре, суво и стабилно време, али уз свежа јутра.

– До краја месеца, али и почетком октобра, биће стабилно, суво и натпросечно топло време са дужим сунчаним интервалима, а само се у неделју очекује пролазно наоблачење са локалном појавом кише или краткотрајног плјуска са грмљавином – објавио је РХМЗ.

Јутра ће бити свежа, а максималне температуре ће бити од 24 до чак 28 степени Целзијуса.

Температуре у градовима

Међутим, то су максималне температуре, али ујутру ће бити тек нешто изнад 10 степени. Дакле ујутру смрзавање, поподне „кување“.

Рецимо, сутра ће на северу земље, у Суботици рецимо, ујутру бити свега 11 степени, а током дана максимална ће достићи 26 степени Целзијуса.

У Новом Саду, Лозници, Неготину и Нишу минимална ће такође бити 11 степени Целзијуса, док ће максималне температуре 26-26 степени Целзијуса.

У Београду се очекује минимална температура 15 степени, а дневна максимална 26 степени Целзијуса. Већ у четвртак ће у главном граду 27 степени, а најтоплије у Неготину – 28 степени Целзијуса.

Нестабилно за викенд

Првог дана викенда, у суботу у Београду ће бити промењиво облачно, али топло, максимална дневна температура ће достићи 26 степени Целзијуса, док се у недељу очекује наоблачење и могући су пљускови. Јутарња температура ће бити 15 степени, а максимална дневна температура ваздуха ће бити тог дана 24 степена Целзијуса.

Исте временске прилике се очекују у недељу и у Новом Саду, Нишу и Kрагујевцу, с тим што ће у Новом Саду минимална температура бити 13, а максимална 24 степена Целзијуса.

У Нишу ће јутарња бити само 10 степени, дневна максимална 24 степена, очекују се послеподневни пљускови са грмљавином. У Kрагујевцу ће другог дана викенда минимална температура ваздуха бити 12, а максимална у току дана 25 степени Целзијуса. Према петодневној прогнози РХМЗ у том граду се у недељу 1. октобра очекују послеподневни пљускови.

Биометеоролошка прогноза

Према биометеоролошкој прогнози РХМЗ „поболјшање биометеоролошких прилика погодоваће већини хронично оболелих и осетлјивих особа“.

Опрез се саветује срчаним болесницима. Метеоропатске реакције су могуће у блажој форми. Учесницима у саобраћају се препоручује концентрација – поручују из РХМЗ.

У среду се очекује наставак поволјних биометеоролошких прилика за већину хроничних болесника и осетлјивих особа. Опрез се саветује срчаним болесницима, као и асматичарима током јутарњих сати. Метеоропатске реакције могу бити изражене у виду променлјивог расположења и главоболје. Учесницима у саобраћају се препоручује пажња.

Савет лекара и коме тешко падају велике разлике у температури

Пад температуре током вечери и јутра и пораст у току дана највише утиче на хроничне болеснике, али нагло захлађење и отопљење осећају и здраве особе тако што појединци могу бити раздражљиви, могуће су и осцилације у располажењу и промена притиска, од изразито ниског ка високом или обрнуто.

Лекари саветују умереност у свему, здраве стилове живота и слојевито облачење.

– Осцилације температуре чине да осетимо нагли скок крвног притиска, а такво време је идеално и погодује вирусима што може да узрокује разне вирусне инфекције, прехладе. Највише рачуна о себи приликом наглих промена времена, скока и пада температуре треба да воде астматичари, срчани болесници и дијабетичари. Погоршање први осете астматичари пред кишу и снег, али им више одговара хладније време, док приликом преокрета највише страдају срчани болесници – каже специјалиста социјалне медицине др Зорица В. Драгаш из Центра за промоцију здравља у Заводу за јавно здравље у Суботици.

Главобоље и психолошке сметње

Уз михољско лето, какво сада имамо и велике разлике у односу на температурни минимум, током ноћи, и максимум, у току дана, многи могу осетити и главобољу, психолошке и менталне реакције у виду појачане деконцентрације, напетости.

Негативне реакције најчешће трају кратко, пролазне су и све се убрзо враћа у нормално стање, поручују стручњаци, али уз здрав начин живота и навике које су у корист здравља, без злоупотребе кофеина, алкохола и дуванског дима, свако може лакше да преброди временске прилике.

Слојевито облачење

– Због температурних разлика у току дана не смемо заборавити слојевито облачење. Овакве биометеоролошке прилике могу имати релативно повољан утицај на већину хроничних болесника и на већину здравих особа. Извесна опрезност се саветује оболелима од астме. Високе јесење температуре утичу и на метеоропате – каже др Зорица В. Драгаш.

Правилна исхрана, довољно течности и активност

Последњих година расте број млађих особа које постају осетљиве на временске прилике. Разлог је начин живота. Савет је да се правилно хране, да правилно надокнађују течност, да имају свакодневну и индивидуално дозирану физичку активност, да науче и стекну контролу над стресом и да спавају довољно ноћу.

Михољско лето налаже и промену терапије коју користе особе са повишеним крвним притиском, а најбоље је да се те особе посаветују са својим лекаром.

– Михољско лето се понавља сваке године и сигурно оболели од хроничних болести имају искуство и саветују се са својим лекарима Треба да се смањи и употреба диуретика, лекова који повећавају излучивање течности из тела. Ово је период који не траје дуго, седам до 10 дана и постоје начини да се сви прилагодимо и да заиста уживамо у временским приликама – каже др Зорица В. Драгаш.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept