Početna » ЕВО КОГ ДАТУМА ПОЧИЊЕ СЛЕДЕЋИ ПОСТ! Ове године ће трајати укупно 11 дана, а правила су ЈАСНА И СТРОГА

ЕВО КОГ ДАТУМА ПОЧИЊЕ СЛЕДЕЋИ ПОСТ! Ове године ће трајати укупно 11 дана, а правила су ЈАСНА И СТРОГА

од Паланка данас
0 Коментар

Православни верници у току године посте обавезно средом и петком, осим када су трапаве седмице, а постоје и неколико вишедневних постова.
То су Божићни пост, Васкршњи односно Часни пост, Петровски пост и Госпојински пост.Обавезан и једнодневни пост и током следећих празника: Крстовдан 18. јануара, Усековање главе Светог Јована Светитеља 11. септембра и на Возвиждење Часног Крста 27. септембра.

Подсетимо, овог месеца завршио се Велики Часни пост који је трајао укупно 7 седмица и који је најдужи пост у години.

Након њега нам следи Петровски односно Апостолски пост чији датум почетка зависи од тога ког датума је Васкрс. Он траје до Петровдана, па тако најкраће може трајати једну седмицу, а најдуже 6 седмица.

Ове године Петровски пост почиње 1. јула и траје до 11. јула.

Сличан је Божићном, мада нешто блажи. За време његовог трајања не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим среде и петка који се посте „на води”. Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан Рођења Светог Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

еспресо.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept