Početna » ЕВО KОЛИKА ЋЕ БИТИ ПРОСЕЧНА ПЕНЗИЈА ЗА ПОЛА ГОДИНЕ: Саопштене су најновије информације

ЕВО KОЛИKА ЋЕ БИТИ ПРОСЕЧНА ПЕНЗИЈА ЗА ПОЛА ГОДИНЕ: Саопштене су најновије информације

Према речима Синише Малог приходи у државну касу пристижу добро и повишице пензија биће исплаћене из реалних извора

од Паланка данас
0 Коментар

Прошлогодишње и овогодишње повишице пензија у Србији су биле такве да ће се примања најстаријих за ове две године повећати укупно за 55,8 одсто.

За пола године просечна пензија ће износити 390 евра, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.Он је након обиласка дневног клуба за старе „Др Михаило Ступар ИИ“ у Новом Београду и дружења са људима који су се у клубу затекли, подсетио да ће пензије у октобру бити ванредно повећане за 5,5 одсто а у јануару за нових 14,6 процената и навео да је поређења ради 2012. године просечно пензионерско примање у Србији износило 204 евра.

„Водимо озбиљну економску политику која је усмерена на подизање животног стандарда а то ћемо наставити и у будућности. Не видим препрека да се оствари наш план да до краја мандата садашње Владе Србије просечна плата у нашој земљи буде 1.000 евра а просечна пензија 430-450 евра“, рекао је Мали.

Додао је да му је било велико задовољство да се дружи са корисницима клуба за старе и подели са њима размишљања о томе каква се економска политика води, те да му је важно да грађани знају да је за Владу Србије најважније обезбеђивање што бољег животног стандарда становништва. Истакао је и да је захвалан пензионерима на разумевању које су показали за тешке реформе које су раније морале бити спроведене.

Према његовим речима приходи у државну касу пристижу добро и повишице пензија биће исплаћене из реалних извора. У прилог томе навео је три податка, а први је да је за првих пет месеци ове године планиран дефицит од 120 милијарди динара а да је он заправо износио 35 милијарди, што значи да је уштеђено 85 милијарди динара.

„Други податак тиче се прихода од ПДВ, пореза на добит. Тај прилив у државну касу стиже 15. у месецу, а 15. јуна, дакле јуче, смо уместо планираних 49,1 милијарду динара остварили 52 милијарде, односно три милијарде више“, рекао је Мали.

Kао трећу охрабрујућу чињеницу, када је реч о финансијама, навео је то што се из месеца у месец повећава прилив од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, због чега се смањују дотације из будзета за исплату пензија, које су, како је рекао, пре 11 година износиле 58 одсто.

Посети министра Малог и обиласку клуба за старе присуствовали су и директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић, градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић и председник општине Нови Београд Бојан Бован. У Београду су према речима Срђана Димитријевића активна 32 клуба за старе који имају 8. 800 чланова а клубови постоје у свакој општини.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept