Početna » ЕВО КОЛИКО ИЗНОСИ ДЕЧИЈИ ДОДАТАК 0Д 1. ЈАНУАРА! Износ усклађен са кретањем потрошачких цена

ЕВО КОЛИКО ИЗНОСИ ДЕЧИЈИ ДОДАТАК 0Д 1. ЈАНУАРА! Износ усклађен са кретањем потрошачких цена

Министарство за бригу о породици је обавестило јавност да је повећан дечији додатак

од Паланка данас
0 Коментар

Дечији додатак од 1. јануара ове године повећан је за 61 динар, па сада износи 4.120 динара. Исти додатак за породице са једним родитељем дечији сада је 5.356 динара, 1. јула претходне године био је 5.277 динара, што значи да је за ову категорију он за шест месеци „скочио“ за 79 динара.На сајту Министрства за бригу о породици наводи се и да је висина дечијег додатка који примају родитељи чија деца имају сметње у развоју или инвалидитет увећана са 6.089 на 6.180 динара. Дакле, за 91 динар.

Највећи додатак примају деца која испуњавају услове по више основа – 7.416 динара месечно. Пре шест месеци, тај износ био је мањи за 109 динара, пише Нова економија.

Износ дечијег додатка се усклађује два пута годишње – 1. јануара и 1. јула – на основу података Републичког завода за статистику о кретању потрошачких цена.

Износ се одређује Уредбом о номиналним износима и начину усклађивања цензуса за остваривање права на дечији додатак и висини и начину усклађивању износа дечијег додатка.

Право на дечији додатак остварује се ако укупан месечни приход породице, остварен у претходна три месеца, по члану породице не прелази 12.178 динара.

За једнородитељске породице, тај износ не сме да пређе 15.832 динара по члану породице, док је за старатеље и родитеље детета са сметњама у развоју и детета са инвалидитетом за које постоји мишљење интерресорне комисије тај износ 14.614 динара.

Председник Александар Вучић је у плану „Србија 2025“, односно пре четири године, најавио да ће за мере популационе политике бити издвојено 200 милиона евра.

Средином месеца, Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма подршке спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце за 2024. години, за шта је опредељено 400 милона динара.

У те намене би спадало повећање финансијских давања за новорођену децу, субвенционисање вртића, биомедицински потпомогнута оплодња, саветовалишни рад, заштита деце оболеле од аутизма и помоћ мајкама у сваком погледу, приликом трудноће и рађања деце.

Када је у питању родитељски додатак, захтев за остваривање права на њега подноси један од родитеља, одмах након рођења а најкасније до навршених годину дана живота детета.

Родитељски додатак за прво дете тренутно износи 371.614 динара и исплаћује се једнократно, док је пре шест месеци износио 366.122 динара. На представљању програма „Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027“ председник Србије је најавио повећање овог давања од априла или маја ове године на 500.000 динара.

За друго дете повећање ће бити са досадашњих 329.643 динара на 600.000 динара.

„За треће и четврто дете биће још озбиљнија финансијска помоћ“, рекао је председник, а тренутна помоћ за треће дете износи 1.9 милиона динара, док је за четврто тај износ 2,9 милиона динара.

Сем за прво дете, износ се не исплаћује једнократно већ у ратама и то на две и десет година.

Укупан број корисника социјалне заштите на евиденцији Центра за социјални рад у 2022. години износио је 707.188, док је тај рој пре десет година (2012) износио 631.703.

Према подацима РЗС-а, деца до 17 година имају стопу ризика од сиромаштва 20,3 одсто.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept