Početna » ЕВО КОЛИКО КОШТА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ ТРОТИНЕТЕ: Уколико немате техничку документацију биће скупље од 6000

ЕВО КОЛИКО КОШТА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ ТРОТИНЕТЕ: Уколико немате техничку документацију биће скупље од 6000

Тротинете регистровало тек 1,5 одсто возача

Од средине јуна сви електрични тортинети морају да имају налепницу која потврђује да су регистровани и да је власник обавио њихов технички преглед или да поседује техничке спецификације. Овај процес неретко се претвара у мркотрпан посао, који возачима ових двоточакаша из џепа може да „избије“ прилично велику своту новца. Ту је и компликовано заказивање, па ни не чуди податак да је у протекла два месеца колико су возачи имали на располагању да региструју тротинете, то учинило само 1,5 одсто њих.Електрични тротинети, којих према проценама у Србији има око 250.000, средином септембра прошле године постали су законски видљиви уз прецизне смернице да је доња граница за управљење њима 14 година, али и куда се могу возити и којом брзином.

Како током предстојећег лета не би доживели непријатност и били искључени из саобраћаја, сви возачи тротинета требало је да до 15. јуна поднесу захтев за издавање регистрационе налепнице Агенцији за безбедност саобраћаја.

Пријем и обрада захтева, издавање и постављање налепнице обављају стручњаци АМСС Центра за моторна возила на 150 локација у 80 градова и општина широм Србије. Међутим, осим основног трошка регистрације, возаче су чекали додатни и то у виду техничког прелгеда возила, али кренимо редом.

Регистрација са техничким прегледом 6.440 динара

Осим наравно свог возила, грађани који желе да добију налепницу и тиме региструју свој тротинет, на локацију где могу да региструју возило треба да понесу и очитану личну карту, као и документацију која доказује техничке карактерстике електричног тротинета.

Како би процедура била убрзана, са сајтова Агенције за безбедност саобраћаја или АМСС Центра за моторна возила возачи могу да преузму захтев за издавање налепнице и и неопходне обрасце.

За издавање налепнице потребно је издвојити укупно 2.440 динара. Од тога су услуге издавања налепнице 1.560 динара, цена обрасца налепнице је 500 динара, док се на име Републичке административне таксе уплаћује 380 динара.

Када технички преглед није потребан

Ипак, трошкове прибављања регистрационе налепнице, знатно подиже цене техничког прегледа возила. Овлашћени сервиси углавном наплаћују овај процес око 4.000 динара.

Једини „спас“ од додатних трошкова регистрације јесте чињеница да приликом куповине возила, возачи добијају документацију која садржи спецификације и карактеристике возила, па ако грађани поседују овај документ, технички преглед им није потребан.

Међутим, проблем настаје због тога што је већина грађана купила тротинете пре извесног времена, па многи нису сачувају оригиналну документацију.

Уколико возачи не поседују техничку документацију за своје возило, укупни трошкови регистрације тротинета биће 6.440 динара. Оно што је занимљиво је да се цена техничког прегледа тротинета готово поклапа са новцем који треба да издвоје и возачи неких четвроточкаша.

Тако у зависности од врсте аутомобила, технички преглед кошта од 3.000 до 6.000 динара, али су ту и други трошкови, попут осигиурања, накнада, такси…

Регистрацију тротинета је према сведочењу многих возача отежало и то што се издавање налепнице заказује, као и то што сва места где се то може учинити имају ограничено радно време које се најчешће поклапа са делом дана када је већина корисника на послу, а локације су неретко и на ободима града.

Тротинете регистровало тек 1,5 одсто возача

Према подацима Инсајдера, за нешто више од два месеца колико су власници тротинета имали да региструју возила, ово је учинило тек око 1,5 одсто њих. Од процењених 250.000 тротинета, по подацима Агенције за безбедност саобраћаја, налепницу има тек око 3.450 возила.

Тако је у Београду издато 1.300, у Новом Саду око 1.000, а у Нишу и Крагујевцу нешто више од 300.

Што се тиче кажњавања, за коришћење електричног тротинета без налепнице после 15. јуна, прописана је казна у износу од 10.000 динара.

Осим тога, према важећем закону за лака електрична возила, што тротинети јесу, приликом управљања обавезно је ношење бициклистичке кациге, док је ношење рефлектујућег прслука, наравно уз кацигу, обавезно за малолетнике у свим условима, а за остале возаче када се крећу на путевима.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept