Početna » ЕВО НА КОЈОЈ БИЉЦИ СУ ЛАЖНИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НАЈВИШЕ ПРОФИТИРАЛИ За 18 месеци биће прегледан сваки квадратни метар

ЕВО НА КОЈОЈ БИЉЦИ СУ ЛАЖНИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ НАЈВИШЕ ПРОФИТИРАЛИ За 18 месеци биће прегледан сваки квадратни метар

Контрола пољопривредних газдинстава које спроводи Министарство пољопривреде на основу пријава земљорадника ради испалате субвенција, 18.000 динара по хектарту, могла би бити заврешена за годину и по дана.

од Паланка данас
0 Коментар

Директор „БиоСенс” Владимир Црнојевић изјавио је да би за 18 месеци путем дигиталне плафторме еАграр, коју је урадила ова научна установа, могао да се преконтролише сваки квадратни метар пријављених површина.Црнојевић није улазио у то колико је до сада проверавано површина али је указао да је сунцокрет доминантан као пољопривредна кулутура коју су земљорадници масовно пријављивали као усев који сеју, а да је у контроли установљено да је на њивама, уместо уљарице, друга биљна култура. Указао је и на још једну појаву, а то је да на пријављеним површинама има нелегално изграђених објеката, па пошто су грађени без грађевинске дозволе, нису ни заведени у катастру непокретности.

– Не бих могао да кажем које су површине пријављене да су под сунцокретом јер би те податке требало да изнесе Министарство пољопривреде, али су невероватне површине пријављиване да су под уљарицом – казао је Црновејић. – Када би погледали колико је пријављено хектара, Србија би била светски рекордер у производњи сунцокрета. Мада је Министарство пољопривреде раније саопштило да ће ратарима дати могућност да до Нове године у еАграру исправе те неправилности и тачно наведу биљне врсте које сеју на пријављеним површинама, Црнојевић има објашњење зашто су земљорадници пријaвљивали баш сунцокрет.

– То објашњавам тиме што је прошле године Министарство исплатило ретроактивно паре земљорадницима за сунцокрет па су они, поучени тим искуством, очекивали да ће можда тако бити и ове године. Немам друго објашљење – казао је Црнојевић..

Контрола пољоприврендих газдинстава, по Црнојевићу, значајна је не само да би се спречила злоупотреба државних пара већ и да би се увела транспаретност података битних за развој пољопривреде.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept