Početna » ЕВО У КОЈИМ СВЕ ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ ИЗБОРИ 2. ЈУНА

ЕВО У КОЈИМ СВЕ ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ ИЗБОРИ 2. ЈУНА

од Паланка данас
0 Коментар

избори

Одлука председнице Скупштине Србије Ане Брнабић да сви редовни локални избори буду одржани 2. јуна, када и београдски, подразумева измену Закона о локалним изборима, коју би народни посланици, према најавама, требало да изгласају у суботу, 20. априла.Предлог да и редовни локални избори буду одржани 2. јуна упутио је још 1. априла један од лидера коалиције „Србија против насиља“ Мирослав Алексић, који је тада навео да је 18. април крајњи рок да се промени Закон о локалним изборима, којим би се рок за расписивање локалних избора повећао са 120 на 150 дана пре истека мандата одборницима.

С обзиром на то да времена за измену те одредбе практично више нема, остала је још само могућност да се изменама истог закона скрати време за изборну кампању, о чему је за Н1 причао политиколог Бобан Стојановић.

Према најави председнице парламента, измене закона требало би да буду усвојене у суботу, а избори расписани у недељу, 21. априла, што оставља 42 дана до 2. јуна, када ће бити одржани избори.

То практично значи да време од расписивања до одржавања избора мора бити скраћено са минималних 45 на 30 дана, што је одредба која се већ примењује на председничким и покрајинским изборима. Изменом тог става омогућило би се да редовни локални избори буду расписани најкасније 3. маја, а одржани 2. јуна.

Подсетимо, редовни локални избори биће одржани у следећим градовима: Ниш, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Кикинда, Вршац, Панчево, Сомбор, Нови Сад, Сремска Митровица, Ваљево, Пожаревац, Јагодина, Ужице и Чачак.

На биралишта ће изаћи и гласачи из следећих општина: Бачка Топола, Мали Иђош, Житиште, Нова Црња, Нови Бечеј, Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Алибунар, Бела Црква, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Апатин, Оџаци, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Стара Пазова, Шид, Свилајнац, Бољевац, Ариље, Нова Варош, Сјеница, Чајетина, Горњи Милановац, Ивањица, Врњачка Бања, Рашка, Тутин, Алексинац, Сврљиг, Босилеград, Бујановац и Сурдулица.

Гласаће и бирачи из 23 градске општине: Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин (Београд), Медијана, Палилула, Црвени Крст, Пантелеј, Нишка Бања (Ниш) и Костолац (Пожаревац).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept