Početna » Ево за колико МЕДИЈАЛНА ПЛАТА У СРБИЈИ “каска” за ПРОСЕЧНОМ Рачуница из 1963. године промењена, а ево и зашто

Ево за колико МЕДИЈАЛНА ПЛАТА У СРБИЈИ „каска“ за ПРОСЕЧНОМ Рачуница из 1963. године промењена, а ево и зашто

Недавно је објављена просечна зарада (бруто) обрачуната за март 2024. године која је износила 133.373 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Истовремено, просечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила је 96.913 динара, објавио је Републички завод за статистику. А колика је била медијална плата?Медијална плата за март 2024. године износила је 72.979 динара, што значи да је 50 одсто запослених остварило зараду до наведеног износа. Разлика је 23,941 динара.

Републички завод за статистику рачуна од 2018. године и медијалну нето зараду.

Њом обухватају сви послодавци који су Пореској управи доставили електронски попуњен образац с обрачунатим зарадама, уместо да се просечна зарада израчунава на основу репрезентативног узорка.

Ту су обухваћене зараде запослених у радном односу, али и зараде мимо радног односа, односно уговори о привремено-повременим пословима. Статистика не обухвата накнаде по основу уговора о делу и све накнаде за које се не плаћају порези и доприноси.

Зашто медијална зарада?

Медијалну зараду Републички завод за статистику исказује од марта 2018. године као нову методологију израчунавања просечне нето месечне зараде. Рачуница од раније која је коришћена од 1963. године, отишла је у историју јер је показивала више просеке зарада.

Пре примене медијалне зараде, РЗС је узимао зараде које су исплаћене у извештајном месецу, без обзира на то на који се месец односе и када су зарађене. Тако се дешавало да послодавац касни с исплатом зарада и да онда одједном исплати три у једном месецу и тако вештачки повећава стварну зараду.

Подсетимо, према последњем извештају, раст бруто зарада у периоду јануар-март 2024. године у односу на исти период прошле године износио је 15 одсто номинално односно 8,8 одсто реално, док је просечна нето зарада већа за 14,9 одсто номинално односно 8,7 одсто реално.

У поређењу са истим месецом претходне године, просечна бруто зарада за март 2024. године номинално је већа за 13,3 одсто, а реално за 7,9 одсто, док је просечна нето зарада номинално већа за 13,4 одсто, а реално за 8 одсто.

БлицPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept