Početna » ЕВРОПСKА KОМИСИЈА ЗАБРИНУТА ЗБОГ ПРОЦЕДУРЕ ДОБИЈАЊА НАШЕГ ДРЖАВЉАНСТВА: Преиспитују безвизни режим Србије са ЕУ

ЕВРОПСKА KОМИСИЈА ЗАБРИНУТА ЗБОГ ПРОЦЕДУРЕ ДОБИЈАЊА НАШЕГ ДРЖАВЉАНСТВА: Преиспитују безвизни режим Србије са ЕУ

Могућност активирања механизма за привремену суспензију виза, у случају Србије, је покренуто крајем прошле године

од Паланка данас
0 Коментар

 

Безвизни режим за Србију би могао бити угрожен и због поједностављених процедура добијања српског држављанства, потврђено је Радију Слободна Европа (РСЕ) у Европској комисији.

– Европска комисија има општу забринутост у погледу других врста програма држављанства, као што су поједностављене процедуре за давање држављанства након ограниченог периода боравка. То би могло представљати ризике за јавну политику или безбедност за ЕУ јер Србија ужива безвизни приступ у ЕУ, наводи се у писаном одговору за РСЕ који је потписао портпарол Европске комисије.У одговору се такође потврђује да ће Европска комисија пратити такве политике држављанства и натурализације трећих земаља без виза, у контексту Механизма за суспензију виза.

Механизам суспензије виза је део визне политике ЕУ, који даје могућност да се привремено суспендује безвизни режим за оне земље које нису чланице ЕУ, у случају значајног повец́ања нерегуларних миграција.

Усклађивање визног режима са ЕУ

Могућност активирања механизма за привремену суспензију виза, у случају Србије, је покренуто крајем прошле године, када је настала криза услед растућег броја миграната који су користили Балканску руту да би стигли до европске територије.

С тим у вези, проблем Србије је посебно наглашен, јер се сматрало да држављани такозваних трећих земаља, који уживају безвизни режим са Србијом, користе ову земљу да би стигли до Европе.

То је разлог зашто је ЕУ притисла Србију да уведе визе за грађане из трећих земаља, односно да усклади визну политику са политикама ЕУ.

Србија је, у међувремену, увела визни режим за неке држављане из трећих земаља.

Европска комисија, у писаном одговору за РСЕ, такође потврђује да је Србија учинила важне кораке у усклађивању своје визне политике са онима у ЕУ, али тражи да овај процес буде потпун.

„Kомисија подстиче Србију да настави са напорима на потпуном визном усклађивању“, истиче се у писаном одговору.

Укидање ‘златних пасоша’

Европска комисија тражи од свих земаља Западног Балкана да „укину или се уздрже“ од усвајања шема држављанства инвеститора, који се у жаргону назива „златни пасош“.

Према оцени Kомисије, ова шема представља бројне ризике за јавну политику и безбедност по ЕУ.

„Kонкретно, ове шеме омогуц́авају држављанима трец́их земаља, којима је потребна виза, да лако добију држављанство земље без виза, што им омогуц́ава да заобиђу шенгенску процедуру виза и добију трајни безвизни приступ ЕУ“, наводи се у писаном одговору портпарола Европске комисије.

Подсећа се да је став Европске комисије да су шеме држављанства инвеститора, које води држава чланица ЕУ, у супротности са правом Уније и то је разлог зашто је Kомисија у марту ове године издала препоруку, позивајуц́и државе чланице да одмах укину све постојец́е шеме држављанства инвеститора.

„Такође, имајуц́и у виду преговоре о приступању, партнери са Западног Балкана треба да поступно укину или се уздрже од усвајања шема држављанства инвеститора“, поручују из Европске комисије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept