Početna » ЕВРОПСКА СТАТИСТИКА: Пољопривредни производи јефтинији шест одсто (просечно) у односу на 2023.

ЕВРОПСКА СТАТИСТИКА: Пољопривредни производи јефтинији шест одсто (просечно) у односу на 2023.

Просечне цене пољопривредних производа и инпута (који нису у вези са инвестицијама) у Европској унији, пале су за шест одсто у првом кварталу ове године у поређењу са истим периодом 2023, објавио је данас Евростат.

Канцеларија ЕУ задужена за статистику напомиње да су промене цене за многе пољопривредне производе у првом кварталу 2024. биле веома различите, а највећи пад од 28 одсто забележен је код просечне цене житарица.

Цена млека је пала за 12 одсто, цена јаја и индустријских усева (уљарица, протеинских усева, сировог дувана, шецерне репе) за 10 одсто, а свежег поврћа за шест одсто, у оквиру чега је забележен посебно велик пад цене парадајза од 33 одсто.

Насупрот томе, просечна цена кромпира порасла је за 22 одсто, а свежег воћа за 20 одсто, иако је забележен нагли пад цене лимуна и лимете од 44 одсто.
Међу инпутима, који се не односе на инвестиције, највеће стопе пада цена забележене су за ђубрива (31 одсто), сточну храну (16 одсто) и енергију и мазива (12 одсто).
На националном нивоу, већина земаља Европске уније забележила је пад цена пољопривредних производа у посматраном периоду: највише у Мађарској (24 одсто), следе Бугарска и Румунија (обе по 18 одсто) и Словачка и Чешка (по 17 одсто).

Насупрот томе, цене су порасле у пет јужних земаља ЕУ, највише у Грчкој (за 20 одсто), док је много мањи раст забележен на Малти и у Шпанији (четири одсто) и Португалији и на Кипру (један одсто).

Евростат наводи да је након периода поремећаја, када је дошло до наглог повећања цена пољопривредних производа током 2021. године и прва три квартала 2022, раст цена успорио, а затим су оне почеле да падају.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept