Početna » ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО НОВА ЕКОЛОШКА ПРАВИЛА ЗА ФАРМЕ СВИЊА И ЖИВИНЕ

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО НОВА ЕКОЛОШКА ПРАВИЛА ЗА ФАРМЕ СВИЊА И ЖИВИНЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Европски парламент потврдио је ревидирану верзију правила ЕУ о емисијама гасова које стварају индустријска постројења, која ће се проширити на више фарми свиња и живине, упркос напорима десничара да сруше закон током недавног гласања у Стразбуру.Парламент је са 393 гласова за, 173 против и 49 суздржаних усвојио ажурирану Директиву о индустријским емисијама (ИЕД), која ће приморати велике фарме свиња и живине да се придржавају правила за чистији ваздух и воду, пише Еуроацтив, преноси Политика.

Мере ће се примењивати од 2030. на фармама с приближно 1.100 одраслих свиња и 700 крмача, уз изузетак еколошких и екстензивних фарми. Садашња директива већ покрива фарме с више од 2.000 свиња и 750 крмача.

Праг за живину остаје непромењен на 40.000 животиња за фарме које узгајају пилиће за месо, док је за оне које производе јаја нова граница постављена на 21.400 кокошки.

Како се наводи, компаније могу да се суоче с казнама од најмање три одсто свог годишњег промета у ЕУ за најтеже прекршаје, док грађани погођени кршењем правила могу да затраже накнаду штете за своје здравље.

Комисија ће имати рок до 2026. за процену да ли ће директива важити и за фарме говеда. Извршна власт ЕУ такође ће размотрити увођење „клаузуле реципроцитета“ како би се осигурало да производи увезени изван ЕУ задовољавају сличне еколошке стандарде као они произведени у ЕУ.

Предлог је жестоко критикован од стране пољопривредног сектора ЕУ и десничарских партија због циљања на “породична газдинства”.

Уочи гласања Копа-Когека, кровна организација европских пољопривредника, осудила је компромисни споразум, тврдећи да сточарство не би требало да буде третирано као индустријска активност.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept