ФЕЈСБУК ЋЕ ОМОГУЋИТИ ОЗНАЧАВАЊЕ ЛАЖНИХ ИНФОРМАЦИЈА

Друштвена мрежа Фејсбук објавила је данас увођење нових функције за борбу против ширења дезинформација и омогућила корисницима да сами означе информације које сматрају лажним.

Фејсбук је критикован прошлог месеца да су лажне вести пласиране преко те друштвене мреже утицале на америчке председничке изборе.

Ова друштвена мрежа почела је да на ограниченом броју корисника тестира нову команду која омогућава да се нека порука означи као лажна информација.

То ће моћи да се уради кликом у горњем десном углу поруке, где већ постоје команде да се садржај означи као „досадан“ или „непожељан“, наводи се у поруци објављеној на Фејсбук страници потпредседника „Њус фида“, одељења из којег се управља протоком вести.

„Верујемо у давању гласа људима и да ми сами не можемо да будемо арбитри истине, тако да пажљиво приступамо овом проблему“, написала је компанија у својој објави.

Они који буду проверавали чињенице морају да приступе кодексу принципа да би у томе учествовали. За сада има 43 потписника на списку који је успоставио институт „Поинтер“, укључујући информативне куће из неколико земаља.

Ако се провером установи да чланак садржи погрешне информације, та порука ће бити означена троуглом са знаком узвика, попут саобраћајног знака за опасност, и писаће да га оспоравају независни контролори.

Тај чланак ће и даље моћи да се дели преко Фејсбука, али увек уз ознаку опасности.

Међутим, аутор тог чланка или уредник, више неће моћи да га промовише преко Фејсбука, конкретно са рекламама, наводи се у саопштењу.

Фејсбук је навео да ће поруке које се после провере чињеница покажу да су лажне, бити означене линком где ће се објаснити зашто, а такође би те информације могле да падну ниже у „Њус фиду“. Компанија је навела да разматра увођење и других функција.

Фејсбук је такође навео да разматра могућност кажњавања вебсајтова који покушавају да имитирају водеће изворе информација или да наводе читаоце да верују да су они познат извор вести.

Фејсбук је средином новембра већ објавио да више неће дозвољавати рекламе на вебсајтовима где се објављују лажне вести, али тада није навео по којим критеријумима ће се означавати такви сајтови.

Интернет гигант Гугл је средином новембра такође објавио да ће увести сличну политику према таквим вебсајтовима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/fejsbuk-ce-omoguciti-oznacavanje-laznih-informacija/