ФЕЈСБУК ЕКСПЕРИМЕНТИШЕ СА ДЕЉЕЊЕМ ОБЈАВА У СРБИЈИ

„Фејсбук“ у Србији и још пет земаља експериментише са начином на који се вести деле на страницама те мреже, а испробавање новог система трајаће месецима, потврдио је Адам Мосери, директор „Њуз фид“ одељења „Фејсбука“.

„Постоје бројни извештаји о томе да тестирамо нешто у Шри Ланки, Боливији, Словачкој, Србији, Гватемали и Камбоџи. Неки људи су ово интерпретирали као тестирање за будући пројекат. Тренутно немамо никакве такве планове“, истакао је Мосери.

Објашњава да се „Фејсбук“ на овакав потез одлучио због корисника, који су желели да лакше виде објаве пријатеља и породице.

„Тренутно тестирамо такав систем да корисници имају један простор посвећен њиховим пријатељима и породици, а други, одвојени простор, названЕксплор (Explore), са објавама од других страница“, навео је Мосери.

Циљ експеримента је, према његовим речима, да се види да ли људима више одговара да имају одвојена просторе за личне и јавне садржаје, а одлуку о томе да ли ће наставити са развојем овакве идеје донеће на основу оцена корисника и њихових искустава.

„Не постоји никакав план да ово уводимо ван земаља у којима се тренутно спроводи експеримент. Такође, ‘Фејсбук’ не намерава да наплаћује постављање страница или њихову дистрибуцију у Њуз фид или Експлор просторима“, објаснио је Мосери.

Поменута промена најнегативније се одразила на власнике страница. Скоро сви медији у шест поменутих земаља забележили су драстичан пад интеракција са корисницима са Фејсбука.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/fejsbuk-eksperimentise-sa-deljenjem-objava-u-srbiji/