ФЕНСКИ ЕФЕКАТ ВЕТРА ДОНОСИ НЕУОБИЧАЈЕНО ТОПЛО ВРЕМЕ

Неуобичајено топло време у Србији узроковала су изражена југозападна струјања и фенски ефекат ветра, изјавила је за Танјуг Мирјана Гулан из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

У Београду је у суботу у 14 часова измерена температура од 26,2 степени Целзијусових, чиме је оборен београдски дневни температурни рекорд, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ).

Оборен је, наиме, рекорд из 2006. године, када је измерено 26 степени Целзијусових.

У Београду су кроз историју забележене и температуре од преко 30 степени целзијусових крајем октобра, а најтоплији октобарски дан био је 2. октобар 1932. године са 34,7 степени Целзијусових, наводе у РХМЗ.

Имајући у виду да су просечне вредности максималне температуре за Београд за крај октобра од 13 до 16 степени, а за почетак новембра од 11 до 15 степени Целзијусових, јасно је да су температуре тренутно знатно изнад посека.

Из РХМЗ поручују да ће и јутарње температуре у овом периоду бити значајно више од просечне вредности минималних температура.

Разлог за неуобичајено топло време у Србији су изражена југозападна струјања и фенски ефекат ветра, изјавила је за Тањуг Мирјана Гулан из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

Она каже да на температуру утиче и прилив топлог ваздуха са Медитерана и Севера Африке.

„Орографија Динарида узрокује фенски ефекат, који доприноси температурама изнад просека за овај период године“, објашњава Гулан.

Очекује се да ће топло време потрајати и следеће седмице, са благим падом од четвртка. У том периоду се такође очекују значајно више температуре од просека за ово доба године, изнад 20 степени Целзијусових.

У планинским подручјима прогнозирани су и појачани удари ветра, а падавине се очекују локално.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/fenski-efekat-vetra-donosi-neuobicajeno-toplo-vreme/