ФОНДАЦИЈА АНА И ВЛАДЕ ДИВАЦ У 2020. УСМЕРИЛА 2,2 МИЛ. ДОЛАРА ЗА ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ

У години пуној изазова, уз помоћ партнера, донатора и грађана Фондација Ана и Владе Дивац усмерила је 2,2 милиона долара за помоћ грађанима Србије. Фондација је подржала више од 60.000 људи кроз различите хуманитарне и развојне пројекте, а фокус је био на смањењу последица пандемије ковида 19, као и подршку пољопривредницима, омладинским пројектима, економском оснаживању најугроженијих група, те помоћ предузетницима. Фондација је била посебно посвећена стратешком развоју филантропије и неговању културе давања.

Одмах по проглашењу ванредног стања у Србији, фондација је свој капацитет усмерила ка хитном обезбезбеђивању хуманитарне помоћи. Обезбеђено је 14.000 пакета хране и хигијенских средстава за најугроженије грађане из 16 општина Србије и 26.000 оброка за кориснике народних кухиња. 4 здравствене установе добиле су потребну медицинску опрему и апарате, а 9 прихватних и азилних центра неопходна хигијенска средства и играчке за децу.

Осам угрожених породица добило је помоћ за обнову и опремање својих домова. Основна школа “Радош Тошић” из Осојана на Kосову и Метохији опремљена је справама за наставу физичког васпитања, рачунарима и наставним средствима, док су вртићи у Стајићеву, Врњачкој Бањи и Смедеревској Паланци добили нова игралишта. Kроз програм Дивац Стипендија, додељена је 151 ученичка стипендија ђацима из материјално угрожених породица.

Петнаест предузећа је добило подршку за развој пословања, укључујући 5 грантова намењених женском предузетништву. У сарадњи са групом донатора из САД-а, настављен је програм ИТ Боотцамп – непрофитна школа за преквалификације у ИТ сектор. У 2020. школу је бесплатно похађало 326 полазника, од чега је њих 45% нашло посао или праксу у овој области. Kроз подршку развоју пољопривреде, 106 пољопривредних газдинстава са више од 500 чланова започело је и развило сопствени посао или пољопривредну производњу. Помоћ је дата у виду домаћих животиња, садница, пољопривредне механизације или грађевинског материјала.

У 2020. се фондација снажно борила за родну равноправност и радна права, промовисала циљеве одрживог развоја и једнакост за све, оснаживала младе да се активније укључе у социјални, економски и политички живот земље и региона. Подржали смо 74 организације цивилног друштва и медије, како би помогли најугроженијим суграђанима, промовисали солидарност и дух заједништва у времену кризе. Заједно са партнерима из Kоалиције за доброчинство, Фондације је радила на развоју филантропије. Отворен је Музеј филантропије на Dobrocinitim.rs, а 620 ученика из 9 основних школа похађало је часове о филантропији.

Покренута је иницијатива за укидање ПДВ на донације хране, што би довело до значајног повећања донација и смањења сиромаштва, али и допринело заштити животне средине. Фондација Ана и Владе Дивац захваљује се свим партнерима у земљи и дијаспори, медијима и донаторима на поверењу и подршци у протеклој години!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/fondacija-ana-i-vlade-divac-u-2020-usmerila-22-mil-dolara-za-humanitarnu-pomoc/