ФОРМИРАНА ПРВА ПЛАТФОРМА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗА СОЦИЈАЛНО УКЉУЧИВАЊЕ РОМА И РОМКИЊА

„Платформа је део дијалога који ће се перманентно одвијати између организација цивилног друштва и представника јавних власти, независних тела, Kоординационог тела за унапређење положаја и социјалног укључивања Рома и Ромкиња у Србији и оних којима је мисија да непосредно раде са грађанима“, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, саопштила је немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

Платформа је иницирало ово министарство, подржао програм Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ који реализује ГИЗ.

Шеф одељења за привредну сарадњу немачке амбасаде Kристијан Шилинг истакао је да је укључивање ромских организација цивилног друштва од суштинског значаја за Србију на њеном путу ка просперитетном и инклузивном друштву.

„Успостављање Платформе цивилног друштва за социјално укључивање Рома и Ромкиња је огроман корак ка формализовању учешћа ромских организација цивилног друштва у креирању политика. Укључивање Рома је од суштинског значаја за успех Стратегије за инклузију Рома“, изјавио је Шилинг.

Директорка ГИЗ у Србији Даниела Функе изјавила је да социјална инклузија представља један од најтежих задатака за свако друштво, јер зависи од интеракције свих области живота и сектора.

„Социјална инклузија Рома и Ромкиња је један од најважнијих предуслова на путу Србије да постане истински отворена и демократска земља која је заснована на принципима циљева одрживог развоја. Србија је усвојила једну од ретких Националних стратегија за инклузију Рома у Европи“, рекла је Функе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/formirana-prva-platforma-civilnog-drustva-za-socijalno-ukljucivanje-roma-i-romkinja/