(ФОТО) „КОНСТАНТИН“ НА СРЕТЕЊЕ У ОРАШЦУ, ТОПОЛИ И ОПЛЕНЦУ

Јасеничко православно братство,, Константин“ из Смед. Паланке је за своје чланове на Сретење Господње 02./15.02.2017. године организовало одлазак у Орашац, Тополу и на Опленац, на централну државну прославу Дана државности.
Орашац – место где се на поменут датум пре 213 година одиграо један од најзначајнијих догађаја у историји српског народа – Први српски устанак. Имали смо прилике да обиђемо споменик посвећен Карађорђу – вођи Првог српског устанка, спомен школу саграђену 1932. године, цркву у Орашцу подигнуту у периоду од 1868. до 1870. године, у којој смо присуствовали Светој Литургији коју је служио Епископ шумадијски господин Јован.
Затим смо се упутили ка Марићевића јарузи, која је по предању значајна као место договора о избијању Првог српског устанка, избора вожда Ђорђа Петровића, званог Карађорђе, за вођу и почетку устаничких акција. На путу ка Марићевића јарузи имали смо прилике да видимо спомен чесму која је подигнута 1954. године поводом 150-годишњице Првог српског устанка.
У повратку нас је пут одвео ка Опленцу – брду поред Тополе, на коме се налази задужбина династије Карађорђевића са криптом у коме су сахрањени сви покојни чланови краљевског дома . Испред цркве Св. Ђорђа на Опленцу, имали смо прилике да видимо дефиле гардиста и полагање ловорових венаца на гробницу вожда Карађорђа.
После овако садржајног јутра и поднева, на овај велики хришћански и државни празник, пуни утисака и нових сазнања о нашем националном и православном бићу, кренули смо натраг ка Смед. Паланци.

Текст – Јована Томашевић, члан фото секције
Фотографије – Милош Савић, Жарко Возић, Јована Томашевић и Даница Ранковић
Вођа пута – Драган Цветановић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/foto-konstantin-na-sretenje-u-orascu-topoli-i-oplencu/