(ФОТО) У РУСКУ БАЈКУ ПО ИСЦЕЉЕЊЕ

Текст и фото: Наташа Миљевић

У Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди“. (Јн. 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“. (Мк. 6, 13)

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Ова Света тајна се врши у Цркви од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и међу другим људима и „помазивали јелејем многе болеснике и лечили их“ (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се“ (Јк. 5, 14-15)

Света тајна јелеосвећења врши се, не само над тешким болесницима и онима који умиру, него се ова чудотворна Света тајна врши и над онима који су лакше болесни – са сајта СПЦ

Нас око стотињак Паланчана упутило се, на Велику Среду, пут Лешја, манастира посвећеног Покрову Пресвете Богородице, на Свету тајну јелосвећења. Ове фотографије говоре много о лепоти места, о неимарским умећима монаха и мајстора који су овде уткали себе, са вером и љубављу, о духу и души руских светиња, баћушки и матушки који овде провејава из сваког кутка, о Часном Крсту који са висине и чува и покрива читав овај шарени крајолик око Параћина и о вредном монаштву и настојатељу поврх свих, али не могу дочарати и много од духовних дарова који се овде добијају. По њих се мора доћи. Отац Јован нам је беседио и беседио и свака реч остаће у срцима  присутних. Покајање у Срба и враћање Богу, кроз Свете тајне исповести, причешћа, кроз литургисања, постове, молитве, помирења и нелицемерну љубав – најбољи су лекови за сваког од нас, за наше породице, за град, за земљу…његова је и поука и жеља, као и свих других наших духовника, садашњих и пређашњих. Да се присетимо и ко смо и чији смо потомци и куда идемо…

Са својом сабраћом свештенослужитељима сатима и сатима лечио је наша и тела и душе детаљном исповешћу, молитвом и помазањем Светим уљем из ове Свете тајне. А по вери нашој нека нам и буде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/foto-u-rusku-bajku-po-isceljenje/