(ФОТО-ВИДЕО) СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА ОБЕЛЕЖЕН У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Свакога дана у Србији једно дете оболи од карцинома, односно од 300 до 350 деце годишње оболи од неке малигне болести, а једно дете недељно премине од рака – каже председница НУРДОР-а Смедеревска Паланка Сузана Димитријевић, на акцији коју је ово удружење одржало у центру Паланке 15. фебруара, поводом Светског дана деце оболеле од рака.

Акцију је подржао и велики број грађана Смедеревске Паланке и околине а присутан је био и Никола Вучен председник општине Смедеревска Паланка са својим сарадницима који је рекао да локална самоуправа сваке године подржава ову акцију и да ће анимирати још донатора да новчано помогну у прикупљању средстава за родитељску кућу.

И ове године акција се одвија под слоганом “И ја се борим”. У центру града, код банке Интеса,  је био постављен штанд, на коме су грађани могли да купе промотивни материјал НУРДОР-а, сви могу да пошаљу СМС на број 1150, чиме ће 100 динара донирати овом удружењу.

 У 13 часова је пуштен један балон у облику срца напуњен хелијумом, ранијих година су пуштали стотине балона, али је сада на глобалном нивоу несташица хелијума, те је у свим градовима пуштен симболично по један балон.

Новац који буде прикупљен од слања СМС биће уложен у нови пројекат НУРДОР-а, изградњу још једне родитељске куће у Београду. У Београду постоје три родитељске куће, од којих је једна НУРОДОР-ова, а две су добијене на коришћење од Дирекције за одузету имовину и нису у власништву организације. Родитељске куће су место на којем деца током лечења бораве са породицама, а у питању су породице из мањих средина, које нису у могућности да у Београду обезбеде смештај.

Овогодишња акција је прилика да се боримо за још једну родитељску кућу у Београду, јер иако има три куће у Београду, то није довољан капацитет. Имамо велики број болесне деце и све је више њих којима је потребан смештај у родитељским кућама. За нову родитељску кућу потребно нам је отприлике иста сума новца као и за изградњу дечје онкологије у Нишу, односно око милион евра – навела је Димитријевићева и додала како је и даље леукемија најчешћи малигнитет код деце, али се све више јављају и солидни тумори.

Кроз кампању подстичу како појединце, тако и компаније на активно узимање учешћа у пројектима којима заједнички олакшавају храбрим малишанима и њиховим родитељима процес лечења. Ова кампања резултирала је прошле године отварањем новог крила Клинике за дечје интерне болести у Нишу, хемато-онколошког одељења у које су грађани Србије кроз донације уложили више од 100 милиона динара.

Хуманитарне акције подршке НУРДОР данас ће ће осим у Смедеревској Паланци, организовати и у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Ужицу, Суботици, Краљеву, Смедереву, Зрењанину, Шапцу,  Аранђеловцу, Ивањици, Ваљеву, Убу, Рековцу, Пријепољу, Трстенику, Сомбору, Сремској Митровици, Лесковцу, Вршцу, Пироту, Врању, Лебану, Лазаревцу, Крушевцу, Прокупљу, Новом Пазару, Сурдулици, Бору, Горњем Милановцу и Врњачкој Бањи.

Подршку добило 1.500 породица

Ове године НУРДОР обележава 15 година постојања и за ово време кроз удружење је прошло више од 1.500 породица којима је пружена подршка у лечењу и након њега, више од 1.000 потпуно бесплатних рехабилитација организовано је за децу која су победила болест, изграђено је пет родитељских кућа и једна потпуно нова болница, а више од 1000 посебно едукованих волонтера поклонило је више од 100.000 сати волонтерског рада у пружању подршке кроз разне активности за унапређење услова лечења и бриге о деци оболелој од малигних болести.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/foto-video-svetski-dan-dece-obolele-od-raka-obelezen-u-smederevskoj-palanci/