Početna » ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА! ФИФА драстично мења правило о офсајду, више ништа неће бити исто

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА! ФИФА драстично мења правило о офсајду, више ништа неће бити исто

"Шта је офсајд?" је питање чији је одговор многе, сада већ деценијама, збуњивао, али светска кућа фудбала (ФИФА) је решила да, најпре кроз тестирања у три државе, поменуто фудбалско правило драстично промени и тиме значајно измени најпопуларнији спорт на планети.

од Паланка данас
0 Коментар

Ево најпре шта актуелна Правила фудбалске игре кажу када је реч о недозвољеној позицији:

1. Офсајд положај

Бити у офсајд положају није само по себи прекршај. Играч се налази у офсајд положају када:- је било којим делом главе, тела или ногу на противничкој половини терена за игру (средишња линија се не рачуна) и
– када је било којим делом главе, тела или ногу ближи противничкој попречној линији од лопте и претпоследњег противничког играчаРуке свих играча, укључујући и вратаре, се не узимају у обзир. За потребе утврђивања офсајда, горња граница руке је у равни са дном пазуха.

Играч се не налази у офсајд положају када је у истој линији са:

са претпоследњим противничким играчем или
са два последња противничка играча

2. Офсајд

Играч у офсајд положају се, у тренутку када је саиграч одиграо или додирнуо лопту, кажњава само ако је кренуо да се активно укључује у игру:

утицајем на игру или додиривањем лопте одигране или додирнуте од његовог саиграча

утицајем на противника:
–  спречавањем противника да игра или да буде у могућности да игра лоптом јасном
опструкцијом противниковог погледа или
– улазак у дуел за лопту са противником
– јасан покушај играња лопте која је близу њега када ова акција има утицај на противника
или
– прављење очигледних покрета који јасно утичу на могућност противника да игра лоптом
или
добијањем предности играјући лоптом или утицајем на противника када лопта:
– се одбије од стативе, пречке, члана судијског тима или противника
– буде намерно играна од противника који је покушавао да се одбрани…“

… и тако даље.

Звучи компликовано?

Па, тако је – како је. Судије ово морају да знају напамет, наравно – играчи да знају са разумевањем, а публика…

Публика је била остављена оном старом, једноставнијем објашњењу: „Ако је неком фудбалеру екипе која напада упућена лопта, а да је он у том тренутку, када лопта креће ка њему, било којим делом тела ближи голу ривала од претпоследњег играча екипе која се брани – онда је то офсајд“.

ФИФА, међутим, жели да то промени.

Ново правило офсајду – револуција у фудбалу

Управо зато, „Новости“ вам у целости преносе текст наших колега из шпанског „Мундо депортива“ о планираној фудбаској револуциији:

„Чак и са постојањем ВАР технологије и полу-аутоматизованог одређивања офсајда, још увек постоје многе сумње у исправност ових новина у модерном фудбалу. Нарочито када се ради о оним ситуацијама где се недозвољена позиција дешава у толико ситном детаљу, практично невидљивом људском оку, а које технологија може да открије. И баш то, у многим случајевима, утиче на фудбалски спектакл.

Зато већ неко време постоје тренд заговарања новог коцепта офсајда по коме би постојала већа маргина која служи за сигнализирање недозвољене позиције. И, зато су ФИБА и Међународни фудбалски одбор (ИФАБ) почели да раде на новом концепту офсајда, који би донео динамичнији и занимљивији фудбал.

Из поменутих разлога, оба ова тела планирају да почну с тестирањем новог приступа санкционисању офсајд позиција. Тај приступ би офсајдом сматрао само ону ситуацију када је читаво тело играча нападачке екипе ближе голу од претпоследњег у одбрани (а не као до сада, када је и нокат малог прста који је у офсајду – значио да се нападачка акција прекида, прим. прев.). Другим речима, ако је чак и мали део нападачевог тела у истој линији са последњим играчем супарничке дефанзиве (то је претпоследњи човек одбране, јер се претпоставља да је последњи – голман), онда то више неће бити офсајд (погледати фотографију испод као пример шта више неће бити недозвољена позиција).

Овај нови концепт се већ предлаже на састанцима ИФАБ и, иницијално, биће тестиран на утакмицама млађих категорија у земљама као што су Италија, Шведска и Холандија, пре него што се (ако се замисао покаже као добра) примени и у сениорској конкуренцији.

Све ово заговара бивши Арсеналов менаџер, Арсен Венгер, који је сада директор ФИФА одељења за развој фудбала“, пише „Мундо депортив“.

Шта још пише у актуелним правилима фудбалске игре о офсајду?

После поменутих реченица о томе када се кажњава играч у офсајд положају, следи и ово:

„За играча који у офсајд положају добије лопту од противника који намерно игра лоптом, укључујући намерну игру руком, не може се сматрати да је извлачио предност, осим у случају намерне одбране противника.

„Намерна одбрана“ је када играч заустави лопту, или покуша да заустави лопту, која је ишла у врата или врло близу њих са са било којим делом тела осим руку (осим вратара у казненом простору).

У ситуацијама где:

се играч враћа из офсајд положаја, или је у офсајд положају, и на путу је противнику и утиче на кретање противника према лопти – то је офсајд ако је постојао утицај на могућност противника да игра лоптом или да покуша да игра лоптом; ако се играч креће на путу противнику и ако спречи његово кретање (нпр. блокира противника) прекршај би требало да буде кажњен у сагласности са Правилом 12.
се играч у офсајд положају креће према лопти са намером да игра лоптом и онда над њим буде учињен прекршај пре играња лоптом или покушаја играња лоптом или уласка у дуел са противником за лопту, биће досуђен прекршај за играча јер је прекршај над њим настао пре офсајда
је учињен прекршај против играча који је у офсајд положају и који је играо лоптом или је покушао да игра лоптом или је ушао у дуел са противником за лопту, биће досуђен офсајд ако је офсајд настао пре прекршаја.

3. Нема офсајда

Нема офсајда уколико играч добије лопту директно из:

ударца са врата
убацивања
ударца из угла

4. Прекршаји и казне

Када се направи офсајд прекршај, судија досуђује индиректан слободан ударац који се изводи са места где је направљен прекршај, укључујући и играчеву половину терена за игру.
Одбрамбени играч који напусти терен за игру без дозволе судије, а у смислу пресуђивања офсајда, сматра се да се налази на попречној или уздужној линији све до следећег прекида игре или док одбрамбена страна не одигра лопту према средишњој линији и изван казненог простора. Ако играч намерно напусти терен за игру, у првом прекиду мора му се показати жути картон. Нападајући играч који закорачи или остане ван терена за игру није укључен у активну игру. Ако се играч врати на терен за игру са попречне линије и укључи се у активну игру пре првог прекида или пре него што одбрамбена екипа одигра лопту према средишњој линији и изван казненог простора, сматраће се да се налази попречној линији у смислу пресуђивања офсајда. Играчу који је намерно напустио терен за игру и ушао на терен за игру без дозволе судије и није кажњен због офсајда и добијања предности, мора бити показан жути картон.
Ако играч који напада остане непокретан између статива и у мрежи врата док лопта улази у врата, досудиће се погодак, осим ако је крив за офсајд или неки прекршај из Правила 12 у ком случају ће игра бити настављена индиректним или директним слободним ударцем“.

Извор Новости

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept