Početna » ГДЕ ЈЕ ГОРИВО НАЈЈЕФТИНИЈЕ АКО ИДЕТЕ КОЛИМА НА МОРЕ Може се уштедети и до 30 ЕВРА ВАШ БУЏЕТ ЋЕ ОСЕТИТИ РАЗЛИКУ

ГДЕ ЈЕ ГОРИВО НАЈЈЕФТИНИЈЕ АКО ИДЕТЕ КОЛИМА НА МОРЕ Може се уштедети и до 30 ЕВРА ВАШ БУЏЕТ ЋЕ ОСЕТИТИ РАЗЛИКУ

Цене горива у Србији наставиле су лагано да расту и ове недеље, литар бензина европремијум БМБ кошта 193 динара (1,64 евра), а евродизела 205 динара (1,74 евра), па сви који се спремају за одлазак на летовање сопственим колима, посебно у иностранство, већ врше додатне прорачуне где им се највише исплати напунити резервоаре.

Уштеда уопште није занемарива. На пример ако узмемо да у просечан резервоар аутомобила стане 50 литара горива, онда ће вас “пуњење до врха” у Бугарској, Северној Македонији или БиХ коштати 67 евра, у Црној Гори, Хрватској и Словенији око 75, Србији 82, а у Грчкој и Италији око 95 евра. Сума сумарум, на једном резервоару можете потенцијално да уштедите скоро 30 евра, а ако имате прави избор и у одласку и у повратку са мора, цех може да буде мањи скоро 60 европских новчаница. Мало ли је?На грчким острвима скупље до 10 одсто

– Сваке године пре него што кренемо у Грчку на море добро се распитамо о ценама горива дуж целог пута, дакле од Србије, преко Северне Македоније до Грчке. Уз напомену да у Грчкој цене могу да варирају, те да посебно на острвима могу да буду и 10 посто више – прича Београђанин Милан М. који по сопственом признању већ 15 година сваког лета путује на одмор у Грчку.

Рачуница није тешка.

– Тренутно се највише исплати “танковати” у Северној Македонији. Дакле, у Србији напунимо колико нам треба да пређемо границу, а онда код комшија често сипамо и два пута. Посебно се може уштедети ако са пуним резервоаром стигнете до Грчке. Код њих, пошто је литар бензина скоро два евра, танкујеш само колико мораш. И да имаш довољно да у повратку стигнеш до Евзонија. А онда поново на прву македонску пумпу и “до врха”. Довољно за повратак у Београд – закључује саговорник “Блица”.

Негде скупљи бензин, негде дизел

Није наодмет обратити пажњу и на разлике у ценама бензина и дизела зависно од држава. Код нас је, на пример, дизел скупљи за 0,10 евра, док је у Грчкој, на другој страни, он јефтинији 0,25 евра него бензин! А слично је и у Италији и Црној Гори, док у Северној Македонији, Словенији, Хрватској или Бугарској скоро да нема никакве разлике.

Од свих летњих дестинација гориво је тренутно најјефтиније у Турској – 1,20 евра, мада је код њих и највише поскупело у односу на прошлу годину када је цена литре, било бензина било дизела, била испод једног евра.

ЦЕНА БЕНЗИНА И ДИЗЕЛА ПО ЗЕМЉАМА У ЕВРИМА
Србија

Бензин: 1,64,

Дизел: 1,74

Бугарска

Бензин: 1,33

Дизел: 1,31

Хрватска

Бензин: 1,53

Дизел: 1,53

Црна Гора

Бензин – 1,50

Дизел – 1,40

БиХ

Бензин: 1, 35

Дизел: 1,29

Грчка

Бензин: 1,89

Дизел: 1,64

Италија

Бензин: 1,92

Дизел: 1,80

Словенија

Бензин: 1,48

Дизел 1,48

Турска

Бензин 1,20

Дизел: 1,20

Северна Македонија

Бензин: 1,34

Дизел: 1,34

До Будве 100, Анталије 300 евраОкрени-обрни, према рачуници “Блица”, за путовање до Халкидикија (Грчка), у оба правца, за гориво је неопходном издвојити око 160 евра, до Златних Пјасца (Бугарска) 132, до Будве и Херцег Новог (Црна Гора) нешто мало више од 100 евра, до Венеције (Италија) 165, Пореча (Хрватска) и Драча (Албанија) по 130, а до Анталије (Турска), која је од Београда удаљена око 1.650 километара – 300 евра. Без путарина, наравно.

– Још увек највише путујемо аутобусима посредством туристичких агенција. За Грчку, која је главна дестинација, има око 65 одсто аутобуских аранжмана и 35 одсто људи путује сопственим превозом, док је авион у јако малим бројкама избор. Разлог је што они имају ограничене капацитете, 120 седишта у једном авиону и не може дневно да лети пет авиона, а аутобуса, који имају 50-60 седишта, може да крене пет-шест или десет на дан – истиче Александар Сеничић, први човек Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА).

Kurir.rs/BlicYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept