Početna » ГДЕ ПУТУЈУ СРБИ? Ове земље су на листи најтраженијих дестинација

ГДЕ ПУТУЈУ СРБИ? Ове земље су на листи најтраженијих дестинација

БРОЈ људи који су током прошлог месеца уплатили летовање био је за око седам процената већи него прошле године, подаци су којима располаже Национална асоцијација туристичких агенција Србије (ЈУТА). Ово је доказ да је интересовање грађана за путовања непромењено и велико, упркос томе што су цене значајно скочиле у односу на претходне сезоне. Прва на листи најпожељнијих дестинација за одмор и даље је Грчка.

од Паланка данас
0 Коментар

Како је рекао директор ЈУТА Александар Сеничић, продаја аранжмана почела је још у октобру. Они који су већ тада могли да планирају летовање прошли су добро, јер су тада попусти били и до 50 одсто и трајали су до средине априла, док су касније били нешто мањи.– Ове године је највеће интересовање за Грчку, где се очекује да на летовање оде више од милион српских туриста – рекао је Сеничић. – Нашим туристима је веома занимљива и Турска, као породична дестинација са веома добрим односом цене и квалитета. Велики број људи традиционално иде у Црну Гору, затим Египат и Тунис, а велики је број чартер летова за Италију и Шпанију, где такође на летовање иде значајан број људи.

Према речима првог човека ЈУТА, међу земљама које су примамљиве за наше људе неизоставно треба навести и Бугарску, а затим и Албанију која је као дестинација још од 2020. године присутна у нашем простору. Очекује се да значајан број путника оде у Хрватску и реч је углавном о индивидуалним путовањима туриста који путују у сопственом аранжману.

– Цене у Грчкој, где ће летовати највећи број српских туриста, значајно су веће него прошле године и то за седам до 15 процената. За толико ће бити скупљи апартмани, а повећани су и неки други трошкови. Реч је о таксама, па ће таксе које су лане износиле пет евра за 10 дана боравка ове године коштати 15 евра. То поскупљење узроковано је пожарима и поплавама прошле године и жељом Грчке да се кроз повећање такси помогне срединама погођеним природним непогодама. За око 20 одсто поскупели су хотели – истакао је Сеничић.

Према овогодишњем искуству туристичких агенција, занимљиво је да је изражен тренд да људи путују ван сезоне, па је доста места распродато за крај маја, почетак јуна и септембра. Готово по правилу, резервисали су их родитељи са децом школског узраста, што показује да су људи зарад очувања кућног буџета спремни да им деца пропусте и неколико дана наставе, закључио је Сеничић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept