Početna » ГДЕ ЗАВРШЕ ОДУЗЕТА ВОЗИЛА Месец дана од примене нових прописа ЕВО КАД МОЖЕТЕ ДА ИЗГУБИТЕ АУТО

ГДЕ ЗАВРШЕ ОДУЗЕТА ВОЗИЛА Месец дана од примене нових прописа ЕВО КАД МОЖЕТЕ ДА ИЗГУБИТЕ АУТО

Несавесни возачи у Србији стрепе откако су на снагу ступила нова правила према којима саобраћајна полиција, у одређеним ситуацијама, може привремено да одузме аутомобил. Нови Правилник о начину контроле и регулисања саобраћаја ступио је на снагу крајем фебруара, али возила се према њему не одузимају тек тако.

од Паланка данас
0 Коментар

Полиција може да одузме привремено возило само оним возачима који су „ухваћени“ у тешком прекршају, а да су притом у претходне две године били осуђени за најмање два, такође тешка прекршаја.


Дакле, уколико у претходних 24 месеца нисте били осуђивани за, примера ради вожњу са преко 1,2 промила алкохола у крви, уз огромно прекорачења брзине у насељу или зони школа или за неки други прекршај, којим директно угрожавате друге у саобраћају… Немате разлог за бригу.

Међутим, оно што многе занима, а није опште познато, јесте шта се дешава са возилима која МУП одузме.

Како стручњаци објашњавају за Телеграф, процедура иде тако што полицајац подробно сними возило одмах након одузимања, како би касније постојала гаранција да није било додатних оштећења и да се возило враћа у истом стању у ком је одузето.

Потом полиција против возача подноси захтев за покретање прекршајног поступка, а занимљиво је да суд већ на првом рочишту може да врати возилу власнику.

Дакле, од тренутка одузимања, ауто је даље у „у рукама“ суда. И највероватније је да ће судија донети одлуку да се власнику врати возило тек по окончању поступка, што може да траје неколико месеци, али и до годину дана.

Суд такође може да донесе пресуду да се власнику трајно одузме возило као предмет извршења дела, али ово се до сада није десило. До тога би могло доћи у случају да возач не признаје прекршај који је начинио и противи се мерама за безбедност у саобраћају.

ТелеграфPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept