Početna » ГЛЕДАЛИ ФИЛМ, ПА ДОБИЛИ ИДЕЈУ ЗА СУПЕР БИЗНИС Марковићи из Смедеревске Паланке дневно производу преко 3.000 оловака и бојица од новинског папира

ГЛЕДАЛИ ФИЛМ, ПА ДОБИЛИ ИДЕЈУ ЗА СУПЕР БИЗНИС Марковићи из Смедеревске Паланке дневно производу преко 3.000 оловака и бојица од новинског папира

Србија је прва земља у Европи која се може похвалити да има фабрику у којој се производе оловке и бојице и од старог новинског папира

Предузетнички дух у породици Марковић из Смедеревске Паланке увек је постојао. После више од 16 година у услужном послу, одлучили су да се опробају у производњи. Како сами кажу, на овај корак инспирисао их је филм „Чудан живот Тимотија Грина“, у коме један од главних јунака ради у фабрици оловака.– Процес производње није нимало једноставан. Он започиње сакупљањем или куповином непрочитаних новина. Затим се новине слажу тако да се могу сећи на шлајфне. Једна шлајфна новине довољна је за једну оловку или бојицу. Онда на ред долази најспорији део посла, а то је ручно лепљење графита у сваку новину. Следи ролање новине и графита у оловку на полуаутоматској машини“, објашњава Драган Марковић, испред фирме НеwПен додајући да се у Кини и Индији такође производе оловке од старих новина и рециклираног папира, али да већина ових оловака није потпуно еколошка.

Иако су се суочили с многим непознаницама, Марковићи су упорним радом успели да створе производ на који су веома поносни. Оно што су знали од самог почетка јесте да неће одустати од посвећености очувању животне средине. Стално развијају нове идеје како би на крају дошли до потпуно заокруженог производног процеса, без отпада. Еколошко решење породице Марковић из Смедеревске Паланке једна је од преко 50 иновација за убрзање зелене транзиције које су добиле финансијску подршку Европске уније у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“.

– Упоредо са еколошким развојем производње, радимо и на подизању свести о значају заштите животне средине. Наша визија је да допремо до што више људи, посебно до најмлађих, који би прихватили не само наше производе, већ и наше начело и идеје по питању очувања животне средине. Надамо се да ће наш пример подстаћи и друге да се више позабаве овом темом и да покушају да дају допринос у складу са својим могућностима“, каже Драган.

Подршка коју су добили у оквиру иницијативе „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ омогућила им је израду две нове аутоматске машине које ће убрзати ролање оловака.

– Ми смо купили три пећи које суше оловке, али смо закључили да троше исувише електричне енергије, па смо направили систем да се оловке суше природно. Процес сушења зависи од годишњег доба, а траје максимално два дана. Након сушења, оловке се секу на исте дужине, затим се режу, а потом пролазе кроз контролу квалитета и паковање у кутије“, додаје Марковић, и истиче да фирма успева да направи 3000–3500 комада оловака и бојица дневно, при чему се сав материјал, осим графита, набавља у Србији, закључује Драган.

Национална кампања „Сарађуј, не загађуј“, која се такође спроводи у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, покренута је управо са идејом да, између осталог, охрабри и подстакне сличне зелене предузетничке приче. Кампања поручује да предузећа имају важну улогу у зеленој трансформацији, будући да је примена принципа циркуларне економије, односно коришћења отпада као нове сировине, уместо бацања, од кључне важности за зелену трансформацију.

RINAYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept