ГОША ФШВ ДУГУЈЕ ДРЖАВИ 560 МИЛИОНА ДИНАРА БЕЗ КАМАТЕ

Фабрика шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке дугује држави на име пореза око 560 милиона динара, без камата и држава је један од највећих међу 800 поверилаца те фирме чији су укупни дугови преко три милијарде динара, рекао је данас стечајни управник Аца Митић.Он је за Бету рекао да је тај дуг према држави са каматама, вероватно 700 до 800 милиона динара, што је око седам милиона евра од укупног дуга фабрике од око 26 милиона евра, па је једино решење стечај и банкрот и продаја фирме као привредног субјекта и технолошке целине.

„Фабрика Гоша од 2010. године прави губитак од једног до пет милиона евра годишње, рачун је непрекидно блокиран од 2013. године и за њу нема другог решења, осим стечаја јер власник не жели да направи план реорганизације“, рекао је Митић.

Додао је да ће банкротом „Гоше“ бити оштећени сви повериоци јер неће моћи да им се намире потраживања у пуном износу, али да бољег излаза нема јер „власник не жели да уложи ни евро у фабрику“.

Ако суд прогласи банкрот, због високог дуга, како је рекао Митић, ни власнику „неће остати ништа“ јер се продајом неће обезбедити цена из које би се надокнадила сва потраживања.

Привредни суд у Пожаревцу, према његовим речима, донеће коначну одлуку о увођењу стечаја у ту фабрику 9. јануара за када је заказано ново рочиште након што је Апелациони привредни суд наложио да се отклоне повреде парничног поступка и још једном размотре разлози за увођење стечаја.

Митић је рекао да очекује да суд потврдити првобитну одлуку о увођењу стечаја од 16. новембра, а покренула га је београдска фирма АА Kапитал консалтинг због потраживања 400.000 евра.

Тада су на евиденцију Националне службе за запошљавање послати сви радници, њих 326, али је после извесног времена враћено у фабрику, њих стотинак јер се завршавају послови око ремонта за „Србија воз“ и врата за вагоне за иранско тржиште.

Kоординатор у производњи Добрица Димитријевић рекао је да раде јер их је ангажовала „Гошина“ фирма РСЦ, како би „у вакуму док се не реши статус фирме сачували имовину“.

После увођења стечаја у новембру, одласка свих радника на триште рада и уложене жалбе тадашњег заступника фирме Радише Савића, фабрику су, како је рекао Димитријевић, проваљивали лопови и односили вредан алат.

„Преплашени смо и не знамо шта је решење, да ли да сви одемо на биро и примамо неки новац или радимо у фабрици без надокнаде“, рекао је Димитријевић и додао да су представници Владе Србије током прошле године и „Гошу“ наводили као успешно решен проблем.

Радници те фабрике су штрајковали прошле године од марта до јуна због неисплаћених плата, па сада потражују од пола милиона динара до преко милион динара.

„Гоша“ је до априла ове године била у власништву словачке фирме ЖОС Трнава која је потраживање од 400.000 евра пренела на ћерку фирму ЖОС Зволен кад је ту фабрику продала кипарском Лиснарту. Фирма АА Kонсалтинг капитал купила је та потраживања од ЖОС Зволена.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gosa-fsv-duguje-drzavi-560-miliona-dinara-bez-kamate/