ГОША ФШВ КЛИЗИ КА КРАЈУ

Стечајни управник Фабрике шинских возила „Гоша” из Смедеревске Паланке, Аца Митић, по налогу одбора поверилаца раскинуо је уговор о закупу дела производне хале и опреме, који је склопљен у новембру прошле године са фирмом „Гоша РСЦ”, некада ћерком фирмом паланачког гиганта шинских возила, како би завршила уговорени посао за „Србијавоз”. Због неизмирених обавеза закупа у уторак је бившим радницима ФШВ „Гоша”, које је „Гоша РСЦ” ангажовала са бироа по уговору о делу, саопштено да раздуже алат и напусте погон.

Најпре да појаснимо ко је и како је настала „Гоша РСЦ”. Пре стечаја ФШВ „Гоша” била је у непрекидној блокади дужој од три године. Да би могли да функционишу договорено је да формирају фирму „Гоша РСЦ” коју су радници фабрике шинских возила сматрали својом, јер је требало да им омогући колико-толико нормално пословање, да преко ње примају плату, овере књижицу. Али, та фирма никада није остварила добит из које би могла да намири и заостале плате, које су се дуговале радницима ФШВ „Гоша”, због чега су касније ступили у штрајк, а потом је њихова матична фирма отишла у стечај. Оснивач и заступник „Гоша РСЦ” најпре је био Словак, Иван Хемшилд, уједно и челник фабрике шинских возила до почетка штрајка. Након његовог одласка, под притиском штрајкача, замењује га Милутин Шћепановић, који потом прелази у „Гошу РСЦ”, прво као директор, а потом му у лето 2017. Хемшилд преноси и капитал чиме постаје и власник те фирме.

Занимљиво је да је њихов главни купац „Србијавоз”, за који су почели ремонт двадесетак путничких вагона, али је тај посао стао након одласка у стечај ФШВ „Гоша” јер „Гоша РСЦ” није имала производне капацитете. Зато закупљују део њихове хале и опреме и са бироа повремено ангажују „Гошине” бивше раднике, у просеку 120 до 150 њих месечно, да одраде ремонт вагона.

– „Србијавоз” се обратио привредном суду, али и мени са молбом да се омогући ремонт тих вагона јер у Србији више нема ниједне специјализоване фирме, која има сертификате за то. Обратила ми се и једна америчка компанија, која је имала уговорен посао за Иран, који је био у завршној фази. Погон је издат у доброј намери да опрему ставимо у функцију и да радници примају плату, али како су ми рекли, ни њима нису исплатили две-три зараде, па ни они више не желе да раде без пара – каже за „Политику” Аца Митић, стечајни управник у ФШВ „Гоша” Смедеревска Паланка.

„Гоша РСЦ” је по уговору требало да ФШВ „Гоша” у стечају месечно уплаћује 500.000 динара на име закупа дела хале и опреме и измирује текуће комуналне трошкове. Према речима Митића, од самог почетка дошло је до кашњења, па је крајем јула дуг износио око 9,3 милиона динара, на основу чега га је, тврди, одбор поверилаца овластио да у складу са законом наплати потраживање.

– Послао сам им обавештење, нисам пустио меницу јер су обећали да ће уплатити три милиона до краја августа, три до краја септембра и остатак до 15. октобра, а да ће у том периоду наставити да редовно плаћају текуће обавезе. Од тада па до 15. октобра платили су само милион динара, а у међувремену су обавезе нарасле на 12,6 милиона динара. Одбор поверилаца је 15. октобра донео одлуку да се раскине уговор о закупу а сутрадан сам упутио обавештење о раскиду уговора – објашњава стечајни управник Митић.

Додаје да је „Гоши РСЦ” оставио рок од 30 дана да измири све обавезе и настави закуп, а у супротном ће у законском отказном року морати да испразни објекат ФШВ „Гоша” од ствари и лица.

– Тај рок истекао је 17. новембра, била је субота, па сам у понедељак рекао радницима да више не долазе на посао и раздуже алат који су задужили. Они су јуче то почели да раде и наредних дана, кад се то све раздужи, неће више моћи да улазе у фабрику – каже Митић.

Од понедељка је обезбеђење имовине ФШВ „Гоша” преузела „Гоша безбедност”, још једна фирма у оквиру „Гоше холдинг”.

У међувремену је стечајни управник пустио меницу „Гоше РСЦ” и поднео предлог за извршење, што ће се спровести у судском поступку.

Оливера Милошевић-Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gosa-fsv-klizi-ka-kraju/