”ГОША“ ИЗ СИМИЋЕВА, НЕКАДАШЊИ НАЈВЕЋИ ИЗВОЗНИК, РАЗМАТРА СТЕЧАЈ

Фабрика за производњу специјалне опреме (ФСО) „Гоша“, која је је пре десет година била највећи извозник међу малим и средњим предузећима, разматра покретање стечајног поступка, види се из Одлуке о одржавању вандредне скупштине акционара.

Одлуком се заказује вандредна скупштина акционара „Гоше“ за 29. септембар, а на дневном реду требало би да се нађу доношење одлуке о избору председника скупштине, као и доношење одлуке о подношењу предлога за покретање стечајног поступка у складу са унапред припремљеним планом реорганизације.

Фабрика се налази у месту Симићево, на око 30 километара од Смедеревске Паланке, а на крају 2020. године имала је 137 запослених.

Пре десет година, Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) доделила је „Гоши“ признање за највећег извозника међу малим и средњим предузећима, како је пренела Политика.

Kако пише у тада објављеном Политикином тексту, у фабрици је радило 250 људи, а све што су проиизводили су и извозили. Погон фабрике изградњен је крајем 70-их, како се наводи у тексту Политике, новцем из кредита Фонда за развој по лиценци немачке компаније „Текламит“

Тадашњи гигант производио је покретне системи за подмазивање, највише за војску и велике ауто-сервисе, а потом тракторске приколице и цистерне за течна ђубрива.

Фабрика је 2004. године приватизована, а купац је било предузеће ИГ Гроуп из Београда које и данас поседује 79 одсто укупних акција друштва.

Власници „ИГ Гроуп“ су Драгослав Миличић и Радиша Јовичић, који је уједно и генерални директор ФСО „Гоша“.

Министарство економије и регионалног развоја и ФСО потписали су 20. септембра 2010. уговор о проширењу и модернизацији производње и отварању 55 нових радних места у „Гоши“, пише у тексту Политике. Укупна вредност пројекта била је око 700.000 евра, а држава је обезбедила подстицај од 6.000 евра по сваком новозапосленом раднику, укупно 330.000 евра.
Право гласања имају сви акционари, а осим фирме „ИГ Гроуп“, акције поседују и фирма „Kондор И“ из Смедерева (3 одсто), ОТП Банка (1,5 одсто) и други мањи акционари са мање од једног процента акција.

Фабрика је из године у годину имала све мање пословних прихода па је тако 2018. године имало приходе од 913 милиона динара, наредне, 2019, 427 милиона динара и претходне, 2020. године, 193 милиона динара.

Истовремено и резултати су били све лошији па је 2018. године фабрика била у добитку 40,5 милиона динара, док је 2019. већ бележило нето губитак од 123 милиона, а 2020. скоро 99 милиона динара.

Предузеће је такође на крају сваке године имало све мање запослених – на крају 2018. године – 227, 2019. године – 206, 2020. године – 137 радника.

У ревизорском извештају за 2020. годину се наводи да акционарско друштво има више судских и радних спорова за које није резервисало могуће трошкове који ће настати у будућем периоду.

У периоду пандемије фабрика је радила са трећином производних капацитета и није прекидала рад, али је дошло до смањења радника, а производни процес се одвијао у веома отежаним условима, наводи се у извештају ревизора.

Извор Нова економија

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gosa-iz-simiceva-nekadasnji-najveci-izvoznik-razmatra-stecaj/