ГОША ИЗ СИМИЋЕВА ПОКРЕЋЕ СТЕЧАЈ

Скупштина акционара Фабрике за производњу специјалне опреме (ФСО) „Гоша“ донела је једногласну одлуку о подношењу предлога за покретање стечајног поступка. Овај потез је у складу са Унапред припремљеним планом реорганизације (УППР), пише Нова економија.

Фабрика се налази у месту Симићево, на око 30 километара од Смедеревске Паланке, а на крају 2020. године имала је 137 запослених.

ФСО „Гоша“ је пре десет година била највећи извозник међу мали и средњим предузећима.

Пре десет година, Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) доделила је „Гоши“ признање за највећег извозника међу малим и средњим предузећима,Фабрика је 2004. године приватизована, а купац је било предузеће ИГ Гроуп из Београда које и данас поседује 79 одсто укупних акција друштва.

Власници „ИГ Гроуп“ су Драгослав Миличић и Радиша Јовичић, који је уједно и генерални директор ФСО „Гоша“.

Фабрика је из године у годину имала све мање пословних прихода па је тако 2018. године имало приходе од 913 милиона динара, наредне, 2019, 427 милиона динара и претходне, 2020. године, 193 милиона динара.Предузеће је такође на крају сваке године имало све мање запослених – на крају 2018. године – 227, 2019. године – 206, 2020. године – 137 радника.

У ревизорском извештају за 2020. годину се наводи да акционарско друштво има више судских и радних спорова за које није резервисало могуће трошкове који ће настати у будућем периоду.

У периоду пандемије фабрика је радила са трећином производних капацитета и није прекидала рад, али је дошло до смањења радника, а производни процес се одвијао у веома отежаним условима, наводи се у извештају ревизора.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gosa-iz-simiceva-pokrece-stecaj/