„ГОША“ РЕМОНТУЈЕ 25 ПУТНИЧКИХ ВАГОНА ЗА ПОТРЕБЕ СРБИЈА ВОЗА

До лета би са српских пруга коначно требало да нестану композиције ишаране графитима, с похабаним и исфлеканим седиштима у вагонима. У Фабрици шинских возила „Гоша“ у Смедеревској Паланци увелико се ради на модернизацији кола која ће наредних месеци засијати новим сјајем. На списку за ремонт је 25 вагона чија ће унутрашњост бити потпуно замењена.

Предузеће „Србија воз“ издвојило је 210 милиона динара из сопствених средстава за уређење вагона који саобраћају на међународним релацијама.

Помоћник генералног директора за комерцијалне послове и маркетинг „Србија воза“ Зоран Стевановић напомиње да ће кола имати боље грејање и много квалитетније осветљење. Како каже, обим радова је такав да ће после ремонта гарнитуре изгледати и функционисати као у новим колима. Вагони ће споља бити у сивим тоновима, док ће унутрашњост бити у црвеној и плавој боји.

– Имамо 10 кола са седиштима високог комфора која ће бити пресвучена, а биће обновљени и подови – објашњава Стевановић.

– Што се тиче ентеријера, већина материјала ће бити замењена, као и опрема и техника. У девет кола са лежајевима највећи је обим радова, јер се скида све из унутрашњости, па чак и уређаји. Остају само костур и шасија, тако да ћемо после радова добити практично нова кола. То су удобни кушети који у дневној вожњи могу да се користе за седење, а седишта могу и да се оборе. Они саобраћају на линијама ка Бару, Љубљани и Будимпешти.

У плану поправки је и шест кола за превоз аутомобила којима ће бити продужен век.

Стевановић сматра да ће планираним поправкама бити значајно унапређен квалитет услуге овог јавног предузећа.

– Заокружили смо процес набавке возила из руског кредита и у саобраћају имамо 21 гарнитуру електромоторних возова – наводи Стевановић.

– У саобраћај је пуштено и 27 нових дизел-моторних возила, а раније их је набављено 12, тако да их сада укупно на нашим пругама има 39. После овог ремонта од 25 кола, остаће нам још само 16 старих електромоторних вагона, од којих девет саобраћа у „БГ возу“ а остали на релацијама до Панчева, Ниша и Пожаревца.

У „Србија возу“ се надају да ће у наредном периоду преуредити и те композиције. Како кажу, у току су преговори са градом Београдом о томе да се, уз помоћ средстава ЕБРД, гарнитуре прилагоде потребама превоза у градској железници.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gosa-remontuje-25-putnickih-vagona-za-potrebe-srbija-voza/