ГОСТОВАЊЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗ АЗАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ (ВИДЕО)

Основна школа „Радомир Лазић“ је исписала нову страницу у свом постојању. Ради се о гостовању наше представе „Тамо далеко на Крфу и Виду“ у Републици Српској 16. децембра 2016. године и то у Сребреници и Братунцу.

Иницијатор гостовања била је професорка руског језика у ОШ „Вук Караџић“ у Братунцу Сања Стевановић, а логистичку подршку имала је у директору тамошњег Дома културе Радовану Петковићу. Представа је одиграна у Сребреници за ученике Средњошколског центра и у Братунцу, а приказивањима је, поред ученика, присуствовао и известан број наставника, ученика као и мештана.

Велики допринос изузетно емотивном и лепом пријему у Сребреници нашег Светог деспота Стефана допринео је и старешина парохијске цркве Покрова Пресвете Богородице јереј Александар Млађеновић. Он нас је, након представе, повео у парохијску цркву и приповедао о историјату овог места и једног од најзначајнијих привредних центара Српске деспотовине у време Светог Стефана Лазаревића. Промисао Божија спојила нас је будући да је централни део Стефанове деспотовине био у нашим крајевима. У начелу је договорена сарадња како на нивоу школа, тако и на нивоу црквених општина, а конкретизација ће уследити у најскоријем периоду.

Након обиласка Сребренице ученици су били у прилици и да обиђу Братунац, а захваљујући тамошњој Светосавској омладинској заједници организован је и ручак. Посетили смо и парохијску цркву Успења Пресвете Богородице и упалили свеће за све невино пострадале у свим досадашњим сукобима. Пре другог извођења дружили смо се, размењивали искуства и певали са члановима хора „Балалајка“ из Братунца који води поменута професорка Сања. То су ученици ОШ „Вук Караџић“. Наравно јавиле су се и неке симпатије па већ сада жељно ишчекујемо узвратну посету о чему је било речи и са директором школе господином Андријом Млађеновићем. Приказивању у Братунцу присуствовало је око стотинак гледалаца, а њихове поруке електронском поштом говоре да смо успели у нашој намери да дочарамо период од пре једног века.

Наши мали-велики глумци, и поред дугог и напорног пута, одлично су обавили свој посао на чему им могу позавидети и њихове старије колеге. Основна школа „Радомир Лазић“ захваљује се свима који су помогли реализацији: родитељима наших ученика, нашој општини, која је обезбедила превоз, ПУ у Смедеревској Паланци на издавању пасоша по хитном поступку, Сањи Стевановић, директору Дома културе Радовану Петковићу, директору СШЦ у Сребреници Момчилу Цвјетиновићу, јереју Александру Млађеновићу, Светосавској омладинској заједници у Братунцу, директору ОШ „Вук Караџић“ Андрији Млађеновићу и свим другим малим и великим људима добре воље који су показали интересовање за нашу представу.

Почетни кораци су направљени у повезивању школа наше општине са школама на територији општина Сребреница и Братунац што би требало да буде још један ниво сарадње у пројекту наше општине „Дани Српске у Србији“. Све ове написане редове потписује, у овом тренутку, најпоноснији директор ОШ „Радомир Лазић“ у Азањи Дамир С. Живковић.


„ТАМО ДАЛЕКО на Крфу и Виду“ (Братунац, 16.12… by damirz11288

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gostovanje-osnovne-skole-iz-azanje-u-republici-srpskoj-video/