Početna » ГОТОВО ЈЕ СА МИХОЉСКИМ ЛЕТОМ СЛЕДИ ОБРТ-СНЕГ ПРВО СТИЖЕ У ОВА ТРИ ГРАДА

ГОТОВО ЈЕ СА МИХОЉСКИМ ЛЕТОМ СЛЕДИ ОБРТ-СНЕГ ПРВО СТИЖЕ У ОВА ТРИ ГРАДА

Следи захлађење са кошавом

од Паланка данас
0 Коментар

Михољско лето на почетку новембра потрајаће до првог викенда, али ни у наредних око десет дана неће бити већих преокрета, поручују наши метеоролози, док у другој половини и пред крај месеца треба очекивати прво право захлађење и снежне падавине.

На планинама, рецимо, Kопаонику, изгледи су да прво провејавање пахуља почне 6. и 8. новембра, док је у Београду, Новом Саду и Kрагујевцу први снежни покривач могућ око 19, а затим уз кишу и пред крај месеца.

Метеоролог Ђорђе Ђурић је у прогнози за Блиц за прву половину месеца најавио да је просек максималних температура за почетак новембра од 11 до 15°Ц, а оне су 1. новембра биле више за 10 до 15 степени од просека, осим на северу.
У недељу би се после дужег времена вратиле након захлађења на нормалне и просечне вредности за ово доба године и такве ће бити током већег дела следеће седмице, евентуално мало изнад просекa


– Викенд ће донети утицај циклона из централне Европе и из Ђеновског залива, који ће се премештатаи преко нашег подручја даље на исток, и очекује се јаче наоблачење са кишом и пљусковима, уз захлађење – каже Ђурић.

Максимална температура у суботу ће бити од 12°Ц на северозападу до 20°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 15°Ц, а у недељу од 11 до 15°Ц.
– Према тренутним прогнозама, следеће седмице ће доћи до стабилизације времена. Време ће бити стабилно и суво. Минималне јутарње температуре биће углавном од 0 до 8°Ц, уз магловита јутра, а максималне дневне од 12 до 18°Ц. Овако време утицаће на јаче загађење ваздуха – каже Ђурић.

Време по датумима

У месечним изгледима времена (РХМЗ) за Београд и ширу околину се наводи да би до 15. новембра киша могла да пада 5., 8., 10., 14. и 15., док у другој половини месеца, осим кише, предвиђене за 18., 19., 23., 24., 27., 28. и 30. новембар постоји могућност да пада снег, 19. новембра, 28. и 30., истог дана када и киша.

У табели за месечни изглед времена на Kопаонику, киша је могућа, 4., 5., 6., 8., 11., 12. и 14., а снег 6., 8., 11., 12., 14., 15., 18., 19., од 23. до 25., 27., 28. и 30. новембра.

Дани са кошавом

Слободан Совиљ, из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) каже да од почетка новембра и у наредних десетак дана нема температурних изненађења. Наиме, неће бити топло као што је било првог дана месеца или крајем октобра, али ће температуре бити изнад просека.
– Од 4. до 6. новембра ће дувати кошава, а максималне температуре почетком следеће недеље ће бити 15-16 степени. Неће бити јутарњих мразева, нема ни снега на планинама, ни у нижим пределима и за сада је све у границама стабилнијег времена – каже Слободан Совиљ.

Први знаци зиме

У месечној и првој дугорочној прогнози за зиму, и метеоролог Марко Чубрило је најавио да до прве половине новембра неће бити јачег захлађења, док после 15. новембра постоји могућност за чешћа захлађења уз јесење кише, док ће на преко 900 мнв бити и снега.

Према његовим прорачунима, после 23. новембра расте вероватноћа за прво јаче захлађење, које би осим на планинама и у низијама створило могућност за формирање снежног покривача. Истовремено се и мраз очекује у низијама. Највише падавина се може очекивати на југу и југозападу централне и јужне Србије. Сам крај месеца би могао да донесе прве знаке зиме.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept