ГРАЂАНИ СА СИМПТОМИМА ПРВО ДА СЕ ЈАВЕ У КОВИД АМБУЛАНТЕ

Сви грађани са симптомима корона вируса убудуће ће морати прво да се јаве у ковид амбуланте, како би им се тамо урадила дијагностика, а сви они који нису витално угрожени, а дођу у пријемно-тријажне амбуланте без анализа, биће враћени у домове здравља, рекао је данас директор Инфективне клинике др Горан Стевановић.

Та одлука је донета да би се смањио притисак, колико је то могуће, а да не буде лоших последица по квалитет збрињавања пацијената који долазе у пријемно-тријажне центре.

Радно време свих ковид амбуланти при домовима здравља биће до 22 сата, рекао је Стевановић након састанка директора ковид болница са министром Златибором Лончаром.

„Молим грађане, од данас је то и званична одлука, да морају сви прво да се јаве у ковид амбуланте, да се тамо уради дијагностика, рендгенски снимак плућа и лабораторију, јер то заглављује рад пријемно тријажних амбуланти у самим болницама“, рекао је Стевановић.

Указао је да док се уради сваки снимак за сваког пацијента, затим дезинфекција, док стигне лабораторија… – само тај поступак по једном пацијенту траје око сат времена, у „нормалним“ условима, када није велики притисак.

„Када је велики притисак довољно је 10ак таквих болесника, довољно је да се време чекања на преглед продужи на четири, пет или више сати“, рекао је Стевановић.

Иначе у протекла 24 часа у Ковид амбуланти Дома здравља у Смедеревској Паланци било је 204 прегледа пацијената са симптомима коронавируса. Тестирано је 73 пацијента, од којих су 36 позитивна.

У Дечијем и Школском диспанзеру Дома здравља 63 прегледа пацијената са симптомима коронавируса. Тестирано је 11 пацијената, од којих је седморо деце позитивно.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/gradjani-sa-simptomima-prvo-da-se-jave-u-kovid-ambulante/