Početna » ГРАЂАНИ СРБИЈЕ РУШЕ РЕКОРДЕ У ОНЛАЈН КУПОВИНИ Потрошили преко 30 милијарди динара

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ РУШЕ РЕКОРДЕ У ОНЛАЈН КУПОВИНИ Потрошили преко 30 милијарди динара

Грађани Србије све више купују преко интернета и све чешће тако и плаћају обавезе, а то су показали и подаци Народне банке Србије која је саопштила да су грађани Србије у првом тромесечју ове године обавили 16,8 милиона куповина на интернету картицама и електронским новцем.

На тај начин је потврђен наставак међугодишњег тренда раста, који у односу на исто тромесечје лани износи 34,8 одсто.  Истовремено, наглашава се да подаци показују већинско опредељене грађана Србије за куповину у домаћим интернет продавницама, што је тренд који се наставља и у овом тромесечју.У саопштењу се наводи, да је у првом тромесечју од укупног броја куповине на интернету обављене у динарима забележен раст од 31,3 одсто, а вредност тих куповина увећана је за 32,7 одсто у односу на почетак прошле године. Посматрано апсолутно, оваквих трансакција је у првом тромесечју 2024. године укупно било 11,5 милиона, а од тог броја на интернет страницама домаћих трговаца извршено је преко 10,7 милиона куповина у вредности од 30,5 милијарди динара.

Када је реч о плаћањима на страним интернет страницама у првом тромесечју ове године забележен је пораст броја трансакција у еврима од 50,1 одсто, односно он је био 3,1 милион, наспрам два милиона плаћања, колико је било у првом тромесечју 2023. године.

Указује се да је њихова вредност у овој години већа за 38,4 одсто и да износи 133 милиона, у односу на исти период лане када је била 96,1 милион евра. Истакнуто је и да у остом периоду број плаћања у америчким доларима на интернету бележи раст од 33,3 одсто ( два милиона наспрам 1,5 милиона плаћања), док је њихова вредност већа за 29,2 одсто (47,8 милиона наспрам 37 милиона долара) у односу на прво тромесечје 2023. године.
Да грађани Србије пpате савремене технологије и све више купују преко интернета каже и правни саветник у Удружењу за заштиту потрошача Војводине Марко Драгић.

-Куповина преко интернета одавно је заживела у Србији јер је за многе то једноставније и брже, а иако су овом виду куповине склонији млађи, све је више и старијих потрошача који се одлучују на онлајн куповину  – каже Драгић. – Расту ове врсте куповине сигурно је допринело и то што су потрошачка права онлајн купаца нешто већа него када се купује у радњама.

Он наглашава да то све важи искључиво ако се купује преко регистрованих трговаца и упозорава да се приликом куповине преко интернета мора добро водити рачуна од кога се купује, те да се ако се купује од физичких лица мора бити јако опрезан

– Продавци морају имати ПИБ и матични броја у опису профила, уколико су на инстаграму, а то налаже и Закон и електронској трговини. На сајту АПР-а потрошач може да провери да ли је продавац регистрован – каже Драгић.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept