петак, јун 21, 2024
Početna » ГРУЈИЧИЋ: Велики број новооболелих од рака – последица НАТО бомбардовања

ГРУЈИЧИЋ: Велики број новооболелих од рака – последица НАТО бомбардовања

Директорка Института за радиологију и онкологију Србије Дана Грујичић изјавила је данас да статистичка анализа броја случајева малигних болести за 20-годишњи период, од 1999. до 2018, показује статистички значајан раст новообелелих од малигних болести сваке године, као и пораст смртности од малигних обољења упркос све савременијим терапијама које се примењују у Србији.

од Паланка данас
0 Коментар

Она је то рекла на конференцији за новинаре у Медија центру, где је, поводом обележавања 25 година од усвајања Резолуције 1244 Савета безбедности УН, Иницијатива за утврђивање последица НАТО бомбардовања Србије 1999. године представила јавности Декларацију о потребним мерама санације последица НАТО агресије на СР Југославију.


Грујичићева је истакла да то, у апсолутним бројевима, значи да је од 19.000 оболелих у 1999. години број порастао на око 30.000 у 2018. и већ 40.000 у 2021. години.

„То су званични подаци регистра за рак који постоји на основу тога што су лекари и административци дужни да пријаве сваку болест. Значи, то није аутоматско бележење свих Ц диагноза што подразумева малигну болест. Даље, статистичка анализа смртности малигних болести у Србији такође је показала статистички значајан пораст. У апсолутним бројевима, то је око 12.000 у 1999. години, до већ 15.000 у 2018. и преко 20.000 у 2021. Значи, ствар се убрзава“, нагласила је Грујучићева.

Истиче да анализа смртности од малих болести у Европи показује да је Србија на првом месту, а да никада оволико нових лекова није било.

„Никада нисмо имали оволики број машина за дијагностику и, што је најважније, машина за радиотерапију. Значи, држава улаже у лечење, а нама смртност не опада. Ми то тумачимо агресивношћу тумора. Такође, када анализирате смртност од малих болести у Европи, на првом месту је Србија, на другом се смењују Хрватска, Црна Гора и Мађарска“, навела је Грујичићева.

Она каже да је убеђена да је нуклеарно и хемијско загађење из 1999. разлог зашто прва места у тој негативној статистици заузимају баш земље региона.

Сем тога, како је рекла, примећен је велики пораст аутоимуних болести, као и да је Србија једно време чак имала Републичку комисију за претерани замор.

„То су људи који имају симптоме различите врсте. Када тим људима урадите стандардне анализе, прегледате им тело, све је у реду, а заправо болују од аутоимуних болести у великом броју. За 2019. годину тај број је износио око 27.000, а да не говорим да их сад има бар дупло више, зато што се на те болести не мисли и потребно је урадити тачно одређене анализе. Можда у томе лежи кључ зашто ми имамо толико смртност и поред евидентно боље терапије“, рекла је Грујичић.

Она је нагласила и значај генетских болести.

„Морамо утврдити шта је са здравственим стањима војника који су били изложени дејству муниције са осиромашеним уранијумом, али и оних делова наше земље који су претрпели тешко хемијско оштећење, као што су Панчево, Бор, Крагујевац и Нови Сад, јер то су четири града која су по истраживањима УНЕП-а били проглашени 1999. године за небезбедне по живот“, поручила је Грујичићева.

Додала је да је јако важно утврдити какво је здравствено стање деце наших ветерана који су били изложени том оружју, из простог разлога што су одређени лекари који су пратили стање ветерана, посебно у америчкој војсци, покушавали да упозоре народ на велике генетске аномалије и болести које се јављају код потомака оних људи који су били изложени дејству осиромашеног уранијума.

„И на крају, стерилитет мушкараца и патолошке трудноће као последице нуклеарног и хемијског загађења, ту је тек потребна детаљна анализа, која је у овом тренутку без државе – немогућа“, поручила је Грујичићева.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept